Dette skjer denne uken

Amerikanske nøkkeltall, amerikansk «shutdown», uttalelser fra Fed-medlemmer og samtaler mellom USA og Kina – mye kan bevege markedene denne uken. På denne siden av Atlanteren får vi norske inflasjonstall.

UROLIG: På fredag får vi inflasjonsfasit for USA. Høye tall kan skape nye bekymringer i markedene.

Foto: Bryan R. Smith AFP
Publisert:

Denne uken vil manges øyne være rettet mot USA.

Ikke bare slippes referatet fra sentralbankens rentekomité (FOMC) på onsdag. Flere medlemmer i den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, skal også tale i løpet av uken – noe analytikerne vil lytte oppmerksomt til for å legge merke til eventuelle forskjeller i medlemmenes syn på økonomien og markedene.

– Det er stor usikkerhet knyttet til hvordan Fed vil reagere på uroen i markedene, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

– Vi så at Powells uttalelser fredag ga boost til aksjemarkedet. Fed-talene blir derfor viktige nå. Hvor bekymret er de, og vil de senke tempoet på rentehevingene, sier Bruce.

Fed-sjef Jerome Powell sa før helgen at sentralbanken vil følge nøye med på markedet, og at det ikke er en selvfølge med rentehevinger i 2019.

Wall Street reagerte med kraftig oppgang.

Nøkkeltall fra USA

Det ventes flere amerikanske nøkkeltall i løpet av uken, men noen oppdateringer blir også utsatt, som følge av «government shutdown».

Deler av det amerikanske statsapparatet fortsetter å være stengt, som følge av den pågående konflikten mellom Demokratene i Kongressen og president Donald Trump.

Sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets.

Foto: Frode Hansen VG

Konflikten har i stor grad handlet om de 5,6 milliarder dollarene som president Donald Trump krever å få inn i statsbudsjettet til grensemuren han ønsker å bygge mot Mexico.

Fredag får vi amerikanske inflasjonstall.

Det kan bli spennende, mener Bruce.

– Det er ventet at core, den underliggende inflasjonen, ender opp 0,2 prosent i desember, noe som vil gi en uendret årsvekst på 2,2 prosent. Men hvis inflasjonen skulle tilta, tror jeg det kan skape bekymringer i aksjemarkedet. Bekymringen er at Fed må sette opp renten selv om veksten i økonomien avtar, så høy inflasjon vil være bekymringsfullt for markedet, sier han.

Bruce tror også ISM-indeksen for sektorene utenom industrien, som kommer mandag, blir tillagt vekt denne uken.

– Denne blir nok viktigere enn vanlig, sier han, og legger til at det vanligvis er ISM-indeksen for industrien som vektlegges, men at det nå er et spørsmål i hvilken grad veksten i økonomien roer seg ned.

Nye samtaler mellom USA og Kina

Mandag og tirsdag møtes representanter fra USA og Kina i Beijing til nye samtaler om tollfeiden landene imellom.

Samtalene blir det første direkte møtet mellom de to landene etter at presidentene Donald Trump og Xi Jinping ble enige om en «våpenhvile» i handelskrigen da de møttes i forbindelse med G20-møtet i Argentina.

Nå skal partene diskutere «implementeringen av den viktige samforståelsen» som ble oppnådd i Argentina.

Les også

Stormaktenes handelskrig: – Det man hadde grudd seg til har skjedd

Trump uttalte før helgen at USA er i «en veldig sterk posisjon» i forhandlingene, og at det ikke er «det verste som kan skje» dersom ikke forhandlingene ender i en avtale, skriver Financial Times.

Men analytikere sier det er i begge parters interesse at det blir enighet om en avtale.

– Kinas økonomi gjør det ikke så bra, så du kan si at den kinesiske siden nok er mer motivert for å redusere omfanget av handelskrigen, sier handelsekspert Tu Xinquan ved Universitetet for internasjonal økonomi og næringsliv i Beijing til avisen.

– Men USA har også presset på seg, fordi amerikansk økonomi gjør det ikke så bra heller, sier Xinquan.

Bruce ser i likhet med flere andre analytikere på samtalene som et positivt signal, men han er usikker på hvor mye vi får vite fra samtalene underveis denne uken.

– Med en økonomi som viser tegn til å gå svakere, og uro i markedene, øker sannsynligheten for at Trump vil ønske å gå inn for en avtale med Kina, sier han.

Norske inflasjonstall

Her hjemme er ukens viktigste makrohendelse inflasjonstallene, som kommer torsdag.

Danske Bank venter en moderat nedgang i kjerneinflasjonen, fra en årlig kjerneprisvekst på 2,2 prosent i november, til 2,0 prosent i desember.

Prisene på mat og flybilletter var unormalt høye i november, og Danske Bank venter nå en liten korreksjon, spesielt i flybillettprisene. Samtidig venter bankens researchteam at konsumprisen, som i motsetning til kjerneinflasjon inkluderer strøm- og drivstoffpriser, vil ha en noe mindre nedgang, som følge av vedvarende høye strømpriser. Danske Banks analytikere venter derfor at veksten i konsumprisen ender på 3,4 prosent i desember, ned fra 3,5 prosent i november.

Nordea Markets venter at kjerneinflasjonen går ned til 1,9 prosent i desember, i tråd med hva Norges Bank venter.

Ellers her hjemme i Norge så møtes det norske næringslivet til NHOs årskonferanse som går av stabelen i Oslo onsdag.

Les også

May: Demokratiet i fare dersom Brexit-avtalen ikke godkjennes

Brexit rykker nærmere

I Storbritannia nærmer det seg avstemming i Parlamentet om skilsmisseavtalen statsminister Theresa May har forhandlet frem med EU. Selve avstemmingen er utsatt til midten av januar. Danske Banks analytikere vil likevel følge nøye med på eventuelle utspill fra britiske politikere den kommende perioden.

Den svenske Riksbanken slipper møtereferat denne uken, på onsdag.

Sentralbankene i Polen og Canada kommer dessuten med rentebeslutninger denne dagen.

I eurosonen er det en rolig uke på nøkkeltall-fronten. Den viktigste hendelsen er offentliggjøring av Den europeiske sentralbanken (ESB) sitt møtereferat fra rentemøtet 13. desember. Dette slippes torsdag.

Her kan du lese mer om