Gir influensasesongen skylden for svake eurotall

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener at influensasesongen, kaldt vær og feiring av kinesisk nyttår har ført til svake tall fra eurosonen.

SMITTER OVER: Influensasesongen har hatt en negativ innvirkning på nøkkeltallene fra eurosonen.
Publisert: Publisert:

Hun peker på at siden forrige rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ESB) i mars har nøkkeltallene fra eurosonen i hovedsak skuffet.

– Industriproduksjonen, eksporten og detaljomsetningen er blitt utsatt for midlertidige faktorer, sier Haugland til E24.

Hun forventer at rentemøtet torsdag i ESB vil bære preg av sentralbanken vil se an de viktigste nøkkeltallene i eurosonen, og få bekreftet at svekkelsen av disse er midlertidig.

Les også: «Regnværsfond» skal hindre neste finanskrise

Verste influensasesongen på et tiår

– Kaldt vær har ført til mindre produksjon. Den verste influensasesongen på et tiår har ført til mange sykmeldinger og begrenset både produksjonskapasitet og forbruk, sier Haugland.

Samtidig trekker hun frem at eurosonens eksport er drevet av etterspørsel fra Kina, og feiringen av nyttår i Kina kan ha begrenset etterspørselen.

DNB-ØKONOM: Sjeføkonom Kjersti Haugland.

Hun understreker at dette ikke er signaler om at det er slutt på veksten i eurosonen. Hun venter på oppsving etter disse midlertidige forstyrrelser.

Ved siste rentemøtet i mars tok sentralbanksjef Mario Draghi et steg vekk fra sin ekstraordinære pengepolitikk.

Haugland forventer at kjøpene av verdipapirer på 30 milliarder euro per måned avsluttes i september.

– Da må det komme klare signaler fra ESB om skjebnen til verdipapirkjøpene i juni, sier Haugland.

Les også

Draghi fjerner setning om krisepakke: – Et viktig steg

Det er nå en mindre andel (36 prosent) av analytikere enn tidligere som har tro på at det vil komme en avklaring i juni. Dette ifølge en undersøkelse utført av Bloomberg.

Rundt en fjerdedel venter en avklaring i juli, og en tilsvarende andel venter en avklaring i september.

– Da må ESB være tydeligere

Haugland peker på at hvis ESB venter med avklaringen til juli, vil nedtrappingen av verdipapirkjøpene komme i fjerde kvartal.

Samtidig viser hun til at ESB, for ikke å skake markedene, må balansere en melding om å stoppe verdipapirkjøpene i september med en klar beskjed om at det ikke ligger an til noen renteheving med det første.
– Hvis verdipapirkjøpene avsluttes i september, da må ESB være tydeligere på at det er lang tid til neste renteheving, sier Haugland.
Haugland peker på at det er en risiko for at ESB venter med avklaringen til juli eller september. I så fall ligger det an til nedtrapping av verdipapirkjøpene i fjerde kvartal heller enn stans i september.

Les også

Kraftig u-sving for euroen etter Draghi-show

Strateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea skriver i en markedsoppdatering mandag morgen at sentralbanksjef Mario Draghi kanskje vil benytte anledningen denne uken til å forberede markedet på hva som er i vente.

– Ettersom ECB ikke har virket bekymret for svakheten i nøkkeltall i det siste, vil kommunikasjon som tyder på at de nå har begynt å bli det, kunne føre til bevegelser i rente- og valutamarkedet, skriver Borgen Gjerde.

Hun mener imidlertid at det nok vil ha begrenset påvirkning på aksjemarkedet, der resultatfremleggelsene blir det aller viktigste å følge med på i uken som kommer.

Les også

«Regnværsfond» skal hindre neste finanskrise

Les også

Kraftig u-sving for euroen etter Draghi-show

Les også

Kriserammet latvisk storbank skal tvangsoppløses

Publisert: