Smørkrise i franske butikker

Verden lo av Norge da smøret forsvant fra butikkene da det nærmet seg jul i 2011. Nå er det franskemennene verden kan le av.

UTSOLGT: Skiltet i denne butikkene i Reze vest i Frankrike forteller at butikken beklager at de ikke har smør fordi det er mangel på råvarene til å lage smøret.
Publisert: Publisert:

De siste ukene har franske kunder til tider møtt tomme hyller når de har gått i dagligvarebutikkene sine for å kjøpe smør.

Det tas det ikke lett på i et land hvor befolkningen er storforbrukere av smør i sine sauser, på sine croissanter og kaker.

Men det er altså smørkrise i Frankrike, ifølge Bloomberg.

Bondeorganisasjonene skylder på dagligvarekjedene, mens dagligvarekjedene mener problemet er overdramatisert. Ikke aldeles ulikt en norsk debatt om matforsyning eller matpriser.

Problemet er at prisene på melkeprodukter har steget kraftig på verdensmarkedet den siste tiden.

Les også

Historisk høye smørpriser i Europa: Smørlagrene smelter vekk

Kraftig prisvekst

Den internasjonale smørprisen har steget fra 2.500 euro per tonn i fjor til 7.000 euro i år.

Franske melkeprodusenter hevder dagligvarekjedene ikke er villige til å øke sine innkjøpspriser.

– Franske dagligvarekjeder nekter å øke prisene, ikke en gang med noen få cent, selv for smør. Meieriprodusenter ser at det er en alternativ etterspørsel til høyere priser så de selger til utlandet. Det gjør de rett i, sier lederen for franske melkeprodusenters forening, Thierry Roquefeuil, til Bloomberg.

Franske dagligvarekjeder mener imidlertid problemet delvis skyldes at kundene deres hamstrer og at situasjonen er midlertidig.

I en rapport fra konsulentselskapet Nielsen fra sist lørdag heter det at 30 prosent av etterspørselen fra dagligvarekjedene ikke ble levert i uken mellom 16. og 22. oktober.

Les også

Smørkrise i Europa: Men europeerne vil ikke ha norsk smør

Tine avviser fare norsk krise

Hos landets største produsent av smør, Tine, lover de at den franske smørkrisen ikke skal spre seg til Norge.

«Det er ikke fare for tilsvarende krise i Norge og det blir nok TINE smør til kaker og matlaging i år som i fjor,» skriver pressevakt Mimmi Granli Jensen i Tine i en e-post til E24.

Dermed lover hun at Tine ikke gjentar flausen fra 2011 da undervurderte hva lavkarbodiett-bølgen førte til med hensyn til økt etterspørsel etter smør og regelrett mangel på smør da julebaksten skulle lages.

SMUGLING: Under smørkrisen i 2011 i Norge ble det smuglet smør til landet. Her fra et besalg av 92 kilo smør på Svinesund.

Ifølge Bloomberg kan bakgrunnen til problemet spores tilbake til april 2015 da man avviklet produksjonsbegrensningene for melk i EU.

Les også

Smørkrise truer Sverige

Det førte til økning i produksjonen som førte til prisfall og en påfølgende reduksjon i produksjonen i vår.

Det igjen kom samtidig som USA sluttet å selge melkeprodukter ut av landet som følge av høye innenlandske priser. Og verdens største eksportland av melkeprodukter, New Zealand, reduserte sin produksjon som følge av tørke.

Det forteller analytiker Pierre Begoc i Agritel til Bloomberg.

Les også

Oops - Tine har gjort det igjen

Les også

Orkla leverte brød og smør

Les også

Norsk landbruk vil tjene på EU

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om