USA-selskaper varsler alvorlige følger av ny Kina-toll

En ny planlagt straffetoll vil ramme forbruksvarer hardt og kan utgjøre en sikkerhetsrisiko, advarer amerikanske selskaper.

MER TOLL: Kina har tidligere sagt at landet vil svare på USAs toller med tilsvarende tiltak. I september ventes en ny runde, som vil ramme forbruksvarer hardt.

Foto: Johannes Eisele AFP
 • Ingvild Sagmoen
 • Karl Wig
Publisert:

Mandag starter en seks dager lang høring i Washington om tollfeiden med Kina og de kraftig økende tollsatsene på vareimport til USA.

I en felles uttalelse fra en rekke amerikanske selskaper advares det om at Trump-administrasjonens nye straffetoll for 200 milliarder dollar – som etter planen inntreffer i september – vil merkes svært godt i den amerikanske hverdagen.

– Det vil dramatisk utvide skadevirkningene til amerikanske forbrukere, arbeidere, næringsliv og økonomien, advares det i en skriftlig uttalelse til handelsdepartementet, ifølge Reuters.

Fryktes å bli en sikkerhetsrisiko

Mens de forrige straffetoll-rundene i stor grad har skånet forbruksvarer, retter den kommende straffetollen seg mot både kinesisk sjømat, møbler, belysning, dekk, sykler, kjemikalier – og barneseter til barn. Det siste fryktes å kunne bli en sikkerhetsrisiko.

Selskapet Graco Children's Product frykter økte priser kan føre til at flere handler barneseter og andre barneprodukter på bruktmarkedet og dermed risikerer å få tak i produkter som ikke er trygge.

Representanter for Trump-administrasjonen ventes å møte kineserne til samtaler denne uken i Washington. Det er imidlertid uklart om samtalene vil føre til endringer i den amerikanske tollpolitikken.

Les også

Varsler, trusler og u-svinger: Dette er oversikten over handelskrigen

Villig til å utvide tollen

USAs president ga tidligere i år ordre om å innføre toll på 25 prosent på kinesiske varer til en verdi på 34 milliarder dollar, gjeldende fra 6. juli.

Kina har tidligere sagt at landet vil svare på USAs toller med tilsvarende tiltak.

Trump har lenge vært kritisk til at USA har et stort handelsunderskudd. USAs handelsunderskudd med Kina var i fjor på 376 milliarder dollar, opp fra et underskudd på 315 milliarder dollar fem år tidligere og 259 milliarder dollar ti år tidligere.

Kina eksporterte i fjor varer for 505 milliarder dollar til USA, mens USA eksporterte varer for 130 milliarder dollar til Kina, ifølge amerikanske myndigheter.

President Trump har tidligere sagt at han er villig til å ilegge toll på all import fra Kina.

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. USA
 3. Kina

Flere artikler

 1. Vurderer høyere Kina-toll

 2. Trump: Klar til å innføre toll på all import fra Kina

 3. Trump ber Kina fjerne toll på landbruksvarer

 4. Annonsørinnhold

 5. DNB Markets etter Trumps nye toll: – Fullskala handelskrig

 6. – Intet kompromiss i sikte