– Tre grunner til at Hellas-avtalen IKKE vil fungere

Flere og flere reiser tvil om avtalen «ingen liker» vil fungere.

SKEPTISKE: Den greske statsministeren Alexis Tsipras (t.h.) og finansminister Euclid Tsakalotos har grunn til å være skeptiske til avtalen de ble tvunget til å inngå.
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Tysklands mektige finansminister Wolfgang Schauble sier han fortsatt mener en midlertidig Grexit ville vært best for Hellas og den greske statsministeren Alexis Tsipras sier han ikke tror på avtalen om ny hjelpepakke som statslederne i eurosonen ble enige om mandag morgen.

Likevel vedtok det greske parlamentet reformene som er en forutsetning for at avtalen kan bli en realitet i går. Og likevel sier Shauble at han i morgen med «full overbevisning» vil be det tyske parlamentet godkjenne planen i morgen.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har kritisert planen fordi den hviler på urealistiske forutsetninger og fordi de mener Hellas må få en lettelse i gjeldsbyrden.

Les også

IMF om Europas krav til Hellas: – Få andre land har klart det

Kritiske økonomer

Nå går også Europa-direktør Alex White i det Economist Intelligence Unit (EIU), som er analyseavdelingen til tidsskriftet The Economist, ut med kritikk av avtalen.

I en Twitter-melding oppsummerer han tre grunner til at avtalen ikke vil virke:

1) Gjeldens bærekraft er ikke adressert.

2) Hellas klarer ikke implementere reformene.

3) Ingen av sidene tar politisk eierskap til avtalen.

I en oppdatering etter at avtalen ble inngått skriver EIU at de har vansker for å se hvordan Hellas skal klare å gjenopprette sin konkurranseevne og økonomiske vekst innenfor eurosonen.

Les også

Tysklands finansminister tror grexit er best for Hellas

De mener mange av de strukturelle reformene som Hellas er tvunget til å gjennomføre i bytte for nye lån er fornuftige og vil være bra for Hellas.

– Men resultatene av tidligere innsparingstiltak inspirerer ikke troen på at et slikt program vil føre til tilstrekkelig vekst som kan gjøre den greske gjeldsbyrden bærekraftig, skriver de.

– Samme situasjon om seks måneder?

EIU mener at selv om det greske parlamentet fatter de vedtak som planen forutsetter, så vil gjennomføringen av de bli vanskelig å overvåke og vurdere.

– Det kan ikke garanteres at ikke eurosonen vil havne i den sammen situasjonen som nå om seks måneder, skriver de.

Les også

– Kan bli nyvalg i Hellas til høsten

EIU skriver at Tysklands og andres opptreden under maratonforhandlingene sist helg kan ha vært nødvendig for å få en avtale, men at avtalen hadde en betydelig politisk kostnad.

Derfor mener de det er en risiko for at oppslutningen internt i eurosonen om å forsvare euroen for enhver pris kan forsvinne raskt.

Les også

Eksperter: – Kan bli ny Hellas-krise om tre-fire år

Les også

Slik har Hellas brukt milliardene de har fått i kriselån

Les også

Hellas har gjeld herfra til månen - og tilbake

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. Slik kan Tsipras innfri valgløftet i år

  2. – Syriza har et alvorlig forklaringsproblem

  3. Hellas har overlevert nytt reformforslag

  4. – Hollande og Merkel ga Tsipras «mental vanntortur»

  5. Eurotopp om skjebnemøtet:
    – Tillit er det største problemet