EU-topp vil ha kjapp «brexit»

Presidenten i EU-parliamentet har fått jurister til å sjekke hvor fort det er mulig å få britene ut av Unionen.

SJEKKER HURTIG «BREXIT». EU-toppene ser angivelig ingen grunn til at britene skal forbli i Unionen lengre en høyst nødvendig. Her er presidenten i EU-parliamentet Martin Schulz.

Foto: Eric Vidal Reuters
Publisert:,

Martin Schulz, presidenten for EU-parliamentet, sier fredag ettermiddag i et intervju med The Guardian at deres jurister nå ser på muligheten for en snarlig «brexit».

Han og de andre EU-toppene ser angivelig ingen grunn til å holde britene i Unionen lengre enn høyst nødvendig.

– Usikkerhet er det motsatte av det vi trenger, sier parliamentspresidenten, og legger til at han har vanskeligheter med å akseptere at «et helt kontinent tas som gissel».

Les også

Spetalen om «brexit»: – Britene er vinnerne

Cameron vil ikke ta beslutningen

Nattens dramatiske «brexit»-resultat fører ikke til automatisk utmeldeling. Det er nå opp til britiske styresmakter å påberope seg artikkel 50, som er EU-bestemmelsen som gir alle medlemsland adgang til å forlate Unionen.

Ihuga EU-tilhenger David Cameron, som fredag meldte at han går av som statsminister som følge av valgnederlaget, har sagt at det vil være opp til hans etterfølger å foreta utmeldingen.

Tidligere London-borgermester Boris Johnson pekes av britiske medier ut som den heteste statsministerkandidaten når Cameron går av denne høsten.

Den karismatiske «brexit»-frontfiguren har selv sagt at det er «ingen hast» med utmeldingen.

Les også

Sturgeon åpner for ny skotsk folkeavstemning

Advarer britene

Det faller ikke i god jord hos EU-topper. I en felles uttalelse sendt tidligere fredag gikk EU-kommisjonen, Det europeiske råd og Nederlands statsminister rett i strupen på britene, med advarsler om å handle «så raskt som mulig» snarere enn å hale ut prosessen, og at reforhandlinger er uaktuelt.

EU-parliamentspresidenten sier nå at juristene deres ser for muligheten til å fremskyve en trigging av artikkel 50-bestemmelsen om utmelding. Det er noe uklart hvordan dette egentlig skal gå til.

– Vi må ta til etteretning denne ensidige erklæringen om at de ønsker å vente til oktober, men det må ikke forbli det siste ordet, sier Shulz.

Her kan du lese mer om