Regjeringen er i «brexit»-beredskap

Den norske regjeringen er i beredskap i tilfelle et flertall av britene stemmer for å tre ut av EU. Storbritannias statsminister ber folk tenke på sine barns fremtid.

I «BREXIT»-BEREDSKAP: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende frykter konsekvensene ved en «brexit».
Publisert: Publisert:

– Vi har en beredskap, vi har vurdert hvordan dette kommer til å slå ut. Det er de indirekte virkningene som er viktigst. På kort sikt vet vi at de internasjonale bankene og andre har tatt sine forholdsregler hvis det blir store valutasvingninger, sier statsminister Erna Solberg (H) til TV 2, melder NTB.

Norges Bank og Finanstilsynet har også etablerte systemer for å dempe skadevirkningene av internasjonal valutauro.

Statsministeren er imidlertid mest redd for de politiske konsekvensene.

– Jeg frykter fremveksten av mer nasjonalisme og fremveksten til støtte for mer ekstreme organisasjoner. Det betyr at vi blir mer handlingslammet på de områdene vi må ha fellesløsninger i Europa. Og blir Europa mer handlingslammet, så blir verden mer handlingslammet, sier hun.

Også utenriksminister Børge Brende (H) frykter et nei-resultat.

– Det kommer til å føre til uro de første dagene hvis det blir nei, og vi har selvsagt også tenkt gjennom en slik situasjon, sier Brende.

– Tenk på barna deres

Torsdag 23. juni er datoen for britenes EU-avstemning. To dager før ber Storbritannias statsminister David Cameron folk tenke på deres barns fremtid før de går til urnene og stemmer enten for «brexit» eller «bremain».

Fra utsiden av statsministerboligen i Downing Street i London holdt Cameron tirsdag tale, hvor han ba befolkningen legge bort sine personlige meninger om ham og lytte til de mange stemmene som sier at EU-medlemsskapet gjør Storbritannia sterkere, tryggere og rikere, skriver Bloomberg.

– BLI I EU: Storbritannias statsminister David Cameron taler til folket utenfor statsministerboligen 10 Downing Street tirsdag.

– Jeg snakker direkte til min generasjon og den eldre, sa Cameron.

– Tenk på håpene og drømmene deres barn og barnebarn har. De kan ikke omgjøre avgjørelsen vi tar. Hvis vi stemmer oss ut, that's it. Da er vi ute av Europa for godt. Og neste generasjon må leve med konsekvensene.

Det konservative partiet er dypt splittet i EU-saken, men Cameron kjemper for at Storbritannia skal bli værende i EU.

Les også

Renterådet om «brexit»: Tror pundet faller ned til 10 kroner

Sprikende meningsmålinger

De siste dagene har meningsmålinger vist sprikende resultater.

I en meningsmåling utført for avisen The Times var det 44–42 i fordel for utmeldelse, mens i en måling publisert av Daily Telegraph var det 53 prosent som vil forbli i EU mot 46 prosent som ønsker utmeldelse.

Financial Times oversikt over meningsmålinger viser helt dødt løp, 44 prosent «for» og 44 prosent «mot» EU.

Til sammenligning viste en måling fra The Independent i forrige uke at 55 prosent sa at de ville stemme nei til EU.

Les også

Cameron får lite EU-drahjelp fra Labour-leder

I takt med at meningsmålingene om «brexit» har svingt i EUs favør, har også Storbritannias bookmakere justert på oddsen.

Samtidig fosser pundet frem. Foruten en periode i slutten av mai, har ikke Storbritannias valuta vært tilsvarende sterk siden statsminister David Cameron 20. februar uttalte at 23. juni var datoen EU-avstemningen ville finne sted.

Også den europeiske sentralbanken ruster seg for «brexit», skriver NTB.

– Vi forsøker å være klare til å håndtere alle tenkbare muligheter. Det er svært, svært vanskelig å være mer spesifikk enn det, sa EUs sentralbanksjef Mario Draghi under en høring i EU-komiteen for økonomi og pengepolitikk tirsdag.

IMF-sjef Christine Lagarde og en rekke kjente økonomer har advart britene mot å forlate EU.

Les også

Renterådet om «brexit»: Tror pundet faller ned til 10 kroner

Les også

Norske eksportbedrifter om «brexit»: – Dette kan bli kritisk

Les også

Boligkjøpere i Storbritannia får «brexit»-klausul

Publisert:

Her kan du lese mer om