Monsterkutt fra Fed: – Alle mann til pumpene

Seniorøkonom spår skred av rentekutt etter USAs nedsabling av renten. – Må regne med at det kommer meldinger ut av lufta fremover.

IKKE OVERRASKET: Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken sier at markedet har priset inn et nytt kutt fra den amerikanske sentralbanken.
Publisert:

Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), melder søndag kveld om storstilte grep for å stimulere økonomien i kjølvannet av viruskrisen.

Renten kuttes nå med ett helt prosentpoeng til null prosent. Samtidig innføres et program for kvantitative lettelser på 700 milliarder dollar.

– Viser at de ønsker å være ute så tidlig som mulig

– Nå er det alle mann til pumpene, der myndighetene gjør sitt, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til E24.

Nye kutt fra Fed har vært priset inn i markedet etter at sentralbanken for i underkant av to uker siden også kuttet renten. Også den gangen var det utenfor et ordinært rentemøte.

– Dette viser bare at de ønsker å være ute så tidlig som mulig, fremhever Hov.

Han mener vi nå må forvente at det blir varslet rentekutt fra andre sentralbanker til alle tider.

– De siste ukene har det kommet en helt ny dramatikk inn i det hele. Du skal ikke langt tilbake før Fed sa at de så an situasjonen. Så har markedene fått en knekk og oljeprisen kollapset. Og alt dette skjedde på kort tid, sier seniorøkonomen.

Uken som gikk falt verdens børser hardt i kjølvannet av virusuroen, samtidig som oljeprisen kollapset på grunn av en priskrig mellom Saudi-Arabia og Russland.

Les også

Rystad: Amerikanske oljeprodusenter sparer milliarder på prissikring

– Har kastet seg rundt

I kjølvannet av dette har en rekke sentralbanker kommet med krisekutt, fremhever Hov.

– De har kastet seg rundt, og gitt situasjonen vi har nå, må vi regne med at det kommer flere meldinger ut av lufta, men vi er langt utenfor allfarvei, så det er ikke noe som er sikkert, sier han.

Endringene i den sentralbankens pengepolitikk kommer som et svar på coronavirusets påvirkning av verdensøkonomien.

«Utbruddet av coronavirus har gjort skade på lokalsamfunn og forstyrret økonomisk aktivitet i mange land, inkludert USA. Globale økonomiske forhold har også blitt betydelig påvirket», skriver sentralbanken i søndagens uttalelse.

Les også

Les mer om Feds pakke her

Fed melder at den vil holde renten på det nåværende nivået, med et intervall på 0 til 0,25 prosent, til økonomien er på bena igjen etter viruskrisen.

«Denne handlingen vil bidra til å støtte økonomisk aktivitet, gi sterkere arbeidsmarkedsforhold og gjøre at inflasjon kommer tilbake til komiteens mål på 2 prosent», heter det i meldingen.

Gjennom den siste uken har flere sentralbanker kuttet renten. Også her hjemme valgte Norges Bank fredag morgen å kutte renten med 0,5 prosentpoeng.

Publisert:
Gå til e24.no