Usikkert hva Googles Huawei-stopp betyr for norske kunder: – Vi følger saken

Både Telenor og Elkjøp forteller at de jobber med å få klarhet i hva blokkeringen betyr for sine kunder.

Foto: Wang Zhao AFP
 • Sigrid Moe
 • Carina Hunshamar
Publisert:

– Vi vet fremdeles ikke sikkert hva Google har fortalt Huawei, og hvilke deler av Android-systemet de kan miste tilgang til. Dermed er det uklart hva konsekvensene egentlig blir, sier forskningssjef Ben Wood ved CCS Insight til E24.

– Men om noe skulle hindre brukere i å få oppdatert programvaren, eller tilhørende apper, vil ha store konsekvenser for Huaweis forbrukerrettede virksomhet, legger Wood til.

I forrige uke satt USA den kinesiske telekomkjempen Huawei på en liste som gjør det svært vanskelig å selge eller kjøpe utstyr i USA.

Les på E24+ (for abonnenter)

Bloomberg-kommentar: «Vinneren» av handelskrigen ligner fryktelig mye på Kina

Dialog

Søndag kom nyheten som gjør at Huaweis feide med USA og president Donald Trump for første gang får konsekvenser for mobilbrukerne, ifølge nyhetsbyrået Reuters’ kilder.

Forskningssjef Ben Wood ved CCS Insight.

Foto: CCS Insight

Det medfører at brukere av Huawei-telefoner kan bruke en åpen versjon av operativsystemet Android, men mister tilgangen til populære apper som Google Play Store, Gmail, YouTube og Google Maps.

Telenor sier at de følger saken.

– Vi søker informasjon direkte fra Google og Huawei om hva dette kan bety for kundene våre, sier kommunikasjonssjef Anders Krokan til E24.

Elkjøp forteller at de også er i dialog med den kinesiske telekomgiganten.

– Vi følger situasjonen tett og vil informere så fort vi har oppdatert informasjon. På bakgrunn av det vi vet, er ikke produkter fra Huawei som allerede er solgt, berørt av forbudet, sier kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp til E24.

Eksisterende kunder

Wood ved CCS Insight sier også at folk som allerede eier en Huawei-telefon ikke trenger å bekymre seg.

– Nå vil dette bare påvirke enheter som blir kjøpt i fremtiden, og fremtidige oppdateringer for dem. Google har fortalt at deres app-butikk, Google Play, og sikkerhetsoppdateringer fra Google Play Protect vil fortsette å virke på enheter som allerede er kjøpt. Men det er fremdeles uklart akkurat hvordan det vil påvirke Huawei-telefoner som blir kjøpt i tiden fremover, forklarer Wood.

Les også

Huawei sier de vil signere «no-spy-agreement»: – Tviler på at det er nok

Pia Cecilie Høst, Leder for forbrukerdialog hos Forbrukerrådet, sier til Tek.no at det er alvorlig om dette skulle få konsekvenser for eksisterende kunder.

– Vi følger saken tett videre for å se om det vil få noen konsekvenser eller ikke, forteller Høst til Tek. Hun forteller at de vil diskutere saken både internt og med kollegaer i EU.

Hun forteller at om det skulle vise seg at dagens Huawei-mobiler blir påvirket av bruddet med Google, kan kunden ha rett til å få prisavslag på mobilen eller heve kjøpet.

Les også

Ferske mobiltall: Ice vokser – Telenor og Telia faller

Les også

Utenlandske investorer flykter fra Kina-aksjer

Les også

Huawei fortsetter veksten tross press fra USA

Her kan du lese mer om

 1. Kina
 2. Telekom
 3. Google

Flere artikler

 1. – Har godt av flere sterke aktører i det norske markedet

 2. Huawei: Vil fortsette med sikkerhetsoppdateringer til eksisterende enheter

 3. Norske kundene har ikke vinket farvel til Huawei

 4. Annonsørinnhold

 5. Google lukker døren for Huawei: – Ledd i økonomisk krigføring mot Kina

 6. Nordmenn vil kvitte seg med Huawei-telefoner