USA og Cuba starter historiske forhandlinger

– Nå vil vi normalisere forholdet og starte et nytt kapittel, sier Barack Obama. – Godt nytt for Cubanerne, mener ekspert.

MYKNER: Forholdet mellom USA og Cuba er på vei til mykne opp.
Publisert:

USAs handelsembargo mot Cuba lettes og reiserestriksjonene til øystaten mykes opp, opplyser Barack Obama i en kunngjøring mandag ettermiddag. Cuba har vært under handelsblokade fra USA siden 1962.

– USAs rigide politikk overfor Cuba de siste tiårene har hatt liten effekt, sa Obama da han gikk på talerstolen onsdag.

– Nå vil vi normalisere forholdet og starte et nytt kapittel, fortsatte han.

– Ingen er tjent med en politikk som er begrunnet i hendelser som fant sted for så lenge siden. De siste 50 årene har vist at isolasjon ikke har fungert. Det er på tide å gi et nytt svar, sier han.

Les også

Obama og Castro varsler viktig kunngjøring

Den kraftige omleggingen av USAs Cuba-politikk kom etter at en amerikansk fange på øya onsdag ble løslatt.

Blokaden står fortsatt ved lag

Castro holdt sin tale samtidig som USAs president Barack Obama talte til det amerikanske folk.

– Etter mer enn et halvt århundre har vi blitt enige om å gjenoppta diplomatiske forbindelser, sa Castro, men bemerket også at den amerikanske handelsembargoen, som han omtalte som en «blokade», fortsatt står ved lag.

Castro bekrefter de amerikanske opplysningene om at en mann av cubansk opprinnelse som har spionert for USA, vil bli løslatt og sendt til nabolandet.

- Burde skjedd for lenge siden

– Signalene om normalisering mellom Washington og Havanna er godt nytt for folket på Cuba, mener forfatter og statsviter Vegard Bye.

– Dette kommer ikke som noen overraskelse. Tvert imot er dette noe vi har ventet av Obama, nå som mellomvalget er unnagjort, sier Bye til NTB.

Bye, som har skrevet flere bøker og vitenskapelige artikler om forholdene på Cuba, kom tilbake fra Havana for bare tre dager siden.

– Jeg har lenge ment at den amerikanske blokaden er en av de viktigste hindringene for demokratiutvikling på Cuba. Regimet har brukt sanksjonene som påskudd for antidemokratiske tiltak, sier Bye, som er tilknyttet Norsk Utenrikspolitisk Institutt og kjent for boken «Dette er Cuba, alt annet er løgn».

– Dette burde ha skjedd for lenge siden, mener Bye.

Han understreker at det finnes dem som vil motsette seg et normalisert forhold til USA.

- Dette er en god nyhet

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt gleder seg over at forholdet mellom USA og Cuba ser ut til å normaliseres.

– Dette er en god nyhet og et stort skritt framover. Femti år med sanksjoner har ikke gitt resultater, sier Aps utenrikspolitiske talsperson til NTB.

Huitfeldt mener handel og kontakt mellom USA og Cuba vil bidra til demokratisering.

– I en tid hvor vi ser nye konflikter og spenninger i andre deler av verden, gir det håp at forholdet mellom USA og Cuba kan normaliseres, sier hun.

Motstand fra Kongressen

Obamas Cuba-linje møter imidlertid motstand i Kongressen

Den cubansk-amerikanske republikanske senatoren Marco Rubio fra Florida beskriver Obamas nye linje overfor regimet i Havana som et knefall for tyranniet.

– Presidentens avgjørelse om å belønne Castro-regimet og innlede en normalisering av forholdet til Cuba er ufattelig, sier Rubio ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I en TV-sendt tale onsdag kveld norsk tid fordømte Rubio avgjørelsen på det sterkeste.

– Dette vil kun bidra til at regimet fester grepet om makten og er et alvorlig tilbakeslag for det cubanske folk, sa han.

Senatoren som har en sterk posisjon i det cubansk-amerikanske miljøet i USA, sier han vil gjøre alt hva han kan for å blokkere Obamas ønske om en normalisering.

Fange løslatt

Fangen som Cuba onsdag løslot er amerikanske Alan Gross. Han har sittet fem år i fengsel på øyen. Nå 65 år gamle Gross ble arrestert 3. desember 2009, før han senere ble dømt til 15 års fengsel.

Fengslingen av Gross har vært en stor hindring i arbeidet med å bedre forholdet mellom de to landene. Ifølge CNN har Cuba også løslatt en amerikansk etterretningskilde. Han er ikke identifisert grunnet sikkerhetsårsaker. TV-kanalen melder også at USA har løslatt tre cubanske etterretningsagenter. De tre som er løslatt, er tre av fem cubanere som ble pågrepet i 2001 og dømt for spionasje.

Raul Castro ble president på Cuba i 2008, da storebror Fidel Castro gikk av etter lengre tids sykdom.

Publisert:
Gå til e24.no