Satt på mystisk diamantgave i 13 år

Supermodellen Naomi Campbell ga en mystisk diamantgave videre til Nelson Mandelas barnefond. Sjefen for fondet valgte å sitte på edelstenene i 13 år, angivelig for ikke å blande organisasjonen inn i ulovligheter.

I RETTEN: Naomi Campbell vitnet torsdag i rettssaken mot Charles Taylor.
Publisert:

Slik lyder andre kapittel i sagaen om rådiamantene som ble brakt til Campbells soverom en natt i 1997.

Den daværende lederen for barnefondet, Jeremy Ratcliffe, innrømte fredag at organisasjonen aldri fikk noen glede av de tre edelsteinene. Det mistenkes at de var en gave fra Liberias tidligere diktator Charles Taylor, og Ratcliffe hevder han ikke ønsket å involvere fondet i noe ulovlig.

– Til slutt bestemte jeg meg for bare å beholde dem, forteller Ratcliffe.

Bloddiamanter

Først nå nylig ga Ratcliffe rådiamantene til sørafrikansk politi. En talsmann for politiet sier saken skal etterforskes, men at første skritt er å gjøre en undersøkelse av edelstenene. På den måten kan det være mulig å finne ut hvor i verden de kommer fra.

Charles Taylor anklages for å ha mottatt såkalte bloddiamanter fra opprørere i Sierra Leone på 1990-tallet. Under oppholdet i Sør-Afrika i 1997 brukte han diamantene til å kjøpe våpen, mener påtalemyndigheten ved FNs krigsforbryterdomstol for Sierra Leone.

Naomi Campbell var torsdag stevnet som vitne i saken, og påtalemyndigheten mener hennes historie styrker antakelsen om at Taylor var i besittelse av de omstridte diamantene. Eksdiktatoren selv avviser anklagen.

Motvillig vitne

Etter laber medieinteresse for rettssaken mot Taylor, som nå har pågått i tre år og som burde inneholde nok av blodige detaljer å skrive om, var det et massivt medieoppbud da Campbell møtte i retten i Haag i Nederland.

Selv var hun svært motvillig til å vitne, og hun måtte til slutt stevnes. Hun risikerte dermed sju års fengsel om hun ikke møtte opp.

Vitnemålet var trolig en skuffelse for aktoratet, siden supermodellen ikke kunne si om gaven faktisk var fra Taylor.

Hun svarte kort nei på et spørsmål om hun er redd for Taylor og at det er derfor hun sier hun ikke visste hvem gaven var fra. Hun hadde først nektet å vitne av frykt for familiens sikkerhet.

Ifølge tiltalen mot Taylor var han ansvarlig for drap, voldtekter og slaveri under borgerkrigen i Sierra Leone på 1990-tallet. Det anslås at 120.000 menneskeliv gikk tapt i konflikten.

Les flere nyheter på E24.no

Publisert: