Mer Trump-kritikk mot USAs sentralbank: – Det eneste problemet vi har

USAs president Donald Trump langer igjen ut mot landets sentralbanksjef, som han mener bør kutte renten mer. – Som en golfer som ikke kan putte.

NY KRITIKK: USAs president tar igjen til meldingstjenesten Twitter for å kritisere landets sentralbanksjef, som han gjerne vil skal kutte renten og stimulere økonomien. Her er Trump på vei inn i Air Force One ved et tidligere tilfelle.

Foto: Evan Vucci AP
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

I underkant av fem timer før Federal Reserve kommer med sitt referat etter rentemøtet i utgangen av juli er president Trump igjen på Twitter for å kritisere sentralbanken.

– Vi gjør det bra med Kina og andre handelsavtaler. Det eneste problemet vi har er Jay Powell (sentralbanksjef Jerome Powell red.anm.) og Fed. Han er som en golfer som ikke kan putte, skriver Trump.

Han skriver videre at det eneste rette å gjøre er et stort kutt, men at man «ikke kan regne med» Powell.

– Vi er i konkurranse med mange land som har langt lavere renter enn oss, og vi burde vært lavere enn dem. I går, «høyeste dollar i amerikansk historie», heter det videre i tiraden.

– Våkne opp, Federal Reserve. Så stort vekstpotensial, nesten som aldri før.

Dollaren har vært sterk den siste tiden, men har tidligere vært både sterkere og svakere mot for eksempel euroen enn den er i dag. Dollaren handles til 1,10 mot euro.

Trump kritiseres ofte for lemfeldig omgang med fakta. Ifølge faktasjekkere i Washington Post har presidenten på litt over 900 dager kommet med over 12.000 uriktige eller villedende påstander.

Les på E24+

Bloomberg: Negative renter er så godt som det eneste redskapet sentralbankene har igjen

Les mer: Trump ber sentralbanken kutte renten

Uro i markedene

Referatet som ventes onsdag kveld stammer fra møtet hvor Federal Reserve kuttet renten for første gang siden 2008.

I ettertid av rentekuttet har det vært mye uro i finansmarkedene, blant annet som følge av Trumps nye trussel om toll på kinesiske varer. Presidenten har varslet 10 prosent toll på kinesiske importvarer for 300 milliarder dollar fra september.

Sentralbanksjef Jerome Powell skal avholde sin første tale etter rentekuttet førstkommende fredag. Det er ventet at talen, som avholdes under sentralbankkonferansen i Jackson Hole, kan ryste markedene.

I en annen melding kommer Trump også med kritikk mot mediene, som han mener «gjør alt som er mulig for å «skape» en resesjon i USA», trolig da ved å skrive om de økonomiske utsiktene. Trump påpeker at makrotallene er sterke.

Fra før har også visepresident Mike Pence kritisert mediene for å være uansvarlige, ved å omtale faren for en kommende økonomisk nedtur.

Men da sentralbanken i USA nylig kuttet renten, var det blant annet for å forsikre seg mot en nedtur, etter en periode med handelskrig, økt usikkerhet og uro i markedene.

Globale sentralbanker har det siste halvåret snudd i sine renteplaner, fra å være i ferd med å heve rentene til å være i kuttmodus.

Les mer: Sentralbanker endrer renteplaner: Største snuoperasjon siden 2009

FERSK KRITIKK: USAs president Donald Trump kritiserer igjen sentralbanksjef Jerome Powell via Twitter.

Foto: Skjermdump fra Twitter
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump

Flere artikler

  1. Trump om Fed-sjefen: – Hvor fant jeg denne karen Jerome?

  2. Trump-slakt etter rentekutt: - Bommer igjen!

  3. – Verden virker annerledes enn ved forrige rentemøte

  4. Annonsørinnhold

  5. Donald Trump vil ha renten til null eller lavere

  6. Bred forventning om nytt rentekutt i USA: – Alle venter at det kommer