Trump varsler ny Kina-toll fra 1. september

Donald Trump sier han vil innføre ytterligere 10 prosent toll på kinesiske varer verdt 300 milliarder dollar fra 1. september. Det får markedene til å reagere. 

 • Tyra Kristiansen Stave
 • Mari Hansen Ingleson
 • André Haugen
Publisert:

Det skriver den amerikanske presidenten på Twitter torsdag.

– Handelssamtalene fortsetter og under samtalene vil USA begynne, fra 1. september, å ilegge en liten ytterligere toll på 10 prosent på de gjenværende 300 milliarder dollar i varer som kommer fra Kina til landet vårt, skriver Trump.

Trump sjokkerte markedene i mai ved å sette opp tollen på varer verdt 250 milliarder dollar fra 10 til 25 prosent. Tollen som ble kunngjort torsdag kommer i tillegg til disse, og ser ikke ut til å være mindre overraskende.

Tydelige markedsutslag

– Markedene reagerer med sjokk og vantro, sier sjeføkonom Kjersti Haugland til E24.

 • Oljeprisen stupte to dollar på en snau halvtime fra 63,28 dollar fatet til 61,10 dollar fatet klokken 20.00. Klokken 22.30 handles nordsjøoljen for 61,05 dollar fatet.
 • Børsene i USA snudde fra en tydelig oppgang til et fall på rundt en halv prosent like etter Twitter-meldingene. Wall Street-indeksene stengte med en nedgang på rundt 1 prosent.
 • Amerikanske tiårige statsrenter falt til 1,89 prosent etter toll-varselet. Det er laveste nivå siden 2016.
 • Gullprisen, ofte ansett som en «trygg havn», steg markant etter nyheten. Klokken 22.30 fortsetter gullprisen opp 2,16 prosent til 1.444 dollar per unse.
 • Vix-indeksen, populært kalt «fryktindeksen», steg umiddelbart over 15 prosent. Indeksen måler svingninger i den brede Wall Street-indeksen S&P 500. Ved Wall Street-stenging var indeksen opp nesten 11 prosent.

Trapper opp handelskrigen

Dermed trapper den amerikanske presidenten opp handelskrigen som har pågått i halvannet år. President Trump og hans kinesiske motpart Xi Jinping ble enige om en «våpenhvile» da de møttes under G20-møtet i juni.

Representanter fra USA og Kina møttes denne uken til handelssamtaler i Kina, for å prøve å finne en løsning på handelskonflikten mellom landene.

– Representantene våre har akkurat kommet tilbake fra Kina der de hadde konstruktive samtaler om en fremtidig handelsavtale. Vi trodde vi hadde en avtale med Kina for tre måneder siden, men trist nok ville Kina reforhandle avtalen før de signerte den, skriver presidenten på Twitter.

– Kina gikk med på å kjøpe store mengder landbruksprodukter fra USA, men det har de ikke gjort.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Kina på sin side sier de har importert millioner av tonn med soyabønner og andre råvarer fra USA siden 19. juli, skriver CNBC.

Overraskende tidspunkt

Partene skal etter planen møtes i september for å prøve å komme frem til en løsning.

– Vi har forventet at tollsatsene skal øke, og at handelskrigen skal eskalere. Men tidspunktet er veldig overraskende, sier Haugland.

– Partene gikk fra hverandre i Shanghai med en intensjon om å møtes igjen og forhandle videre i september.

Kina sa ved forrige tolløkning at de ikke kan komme frem til en handelsavtale uten at de eksisterende tollsatsene ble fjernet.

Kina på sin side har innført varer på amerikanske varer for til sammen 110 milliarder dollar.

Trump ser imidlertid lyst på fremtiden til forholdet med den asiatiske stormakten.

– Vi gleder oss til å fortsette den positive dialogen med Kina om en omfattende handelsavtale, og jeg føler at fremtiden til våre to land vil bli veldig lys!, skriver presidenten på Twitter.

Trosser Fed-uttalelser

Les også

Selskaper dropper investeringer på grunn av handelskrigen - kjøper tilbake egne aksjer for milliarder

Handelskrigen har ført til at verdens to største økonomier taper flere milliarder dollar for hvert år den pågår, og usikkerheten som har fulgt har ført til at sentralbanker har kuttet renter.

Den amerikanske sentralbanken (Fed) senket onsdag kveld styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Det var første gang siden 2008.

I sin begrunnelse bak rentekuttet la sentralbanken særlig vekt på global usikkerhet som en grunn til å legge renten på et lavere nivå.

Fed-sjef Jerome Powell uttrykte sin bekymring for at Trumps tollsatser har økt usikkerheten for amerikanske selskaper.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Kina

Flere artikler

 1. Donald Trumps tollvarsel senker Asia-børsene

 2. Handelskrigen senket Børsen

 3. Kina om ny Trump-toll: – Ikke riktig måte å gjøre det på

 4. Trump bekrefter tolløkning på kinesiske varer søndag

 5. – Kineserne vil heller gjengjelde enn å la seg presse