Italiensk statsrente skyter i været: – Usikkerheten har skutt fart

Renten på enkelte deler av Italias statsgjeld stiger til det høyeste siden 2013 i kjølvannet av at landet er kastet ut i politisk kaos. Markedet frykter politiske usikkerhet, svake statsfinanser og økende euroskepsis, mener sjeføkonom.

POPULISTFRYKT: Markedene frykter at høyrepopulistene skal øke oppslutningen etter at Italias president Sergio Mattarella utlyste nyvalg.

Illustrasjonsfoto: Filippo Monteforte AFP
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Det er korte renter som går mest, og det ser man typisk når bekymring rundt statsfinanser begynner å bli mer alvorlig, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management til E24.

Italienske statsrenter med kort løpetid, nærmere bestemt den toårige statsrenten, skyter opp tirsdag.

Renten var på det høyeste opp 1 prosentpoeng til det høyeste nivået siden september 2013, mens landets populistiske partier starter mobiliseringen til nyvalg, skriver Bloomberg.

Italia er blitt kastet ut i politisk kaos etter at statsministerkandidaten til valgvinnerne Ligaen og Femstjernersbevegelsen, den relativt ukjente Giuseppe Conte, trakk seg i helgen, da han fikk sin høyreorienterte og eurofiendtlige regjeringsdannelse kneblet.

Mandag varslet Italias president Sergio Mattarella nyvalg neste år, og ba samtidig økonom og tidligere IMF-topp Carlo Cottarelli om å danne ny, midlertidig regjering.

Et nyvalg er ventet så tidlig så som i september, ifølge Bloomberg.

Les også

Italiensk børsopptur forsvant i politisk kaos: – Ikke sikkert dette blir bedre

Renten doblet

Usikkerheten har også utløst kraftig oppgang i de lengre italienske statsrentene, men det er nå først og fremst renten på statsgjeld med forfall noen få år frem i tid som stiger mest.

Ifølge Investing.com har den toårige renten vært oppe i 1,9 prosent tirsdag morgen, omtrent en dobling fra nivået mandag kveld.

Ifølge Wilhelmsen er det en kombinasjon av politisk usikkerhet og Italias høye statsgjeld som gjør at markedet er bekymret.

Saken fortsetter under bildet.

RENTEHOPP: Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management mener økt usikkerhet bidrar til et stort rentehopp tirsdag morgen.

Foto: John Thomas Aarø John Thomas Aarø

– Markedet gir et signal til italiensk myndigheter at med en statsgjeld som er på 130 prosent av BNP (bruttonasjonalprodukt), svak BNP-vekst, og mangel på strukturell reform, så er det kanskje ikke det riktige tidspunktet å foreslå en politikk som øker underskuddet på statsbudsjettet kraftig og øker gjelden enda mer, sier han.

Les også

Professor om det politiske dramaet i Italia: – Sannsynlig med nyvalg i august

Tidligere har kredittvurderingsbyrået Fitch advart om stigende italiensk statsfinansiell risiko, blant annet fordi partienes forslag om en type borgerlønn, flat skatt og endringer i pensjonsalder vil øke underskuddet på statsbudsjettet betydelig.

Før helgen advarte Moody’s om at ratingbyrået kan nedgradere synet på Italias statsgjeld, ifølge Reuters. Gjelden var ved utgangen av mars var på 2.300 milliarder euro, eller rundt 22.000 milliarder kroner med dagens valutakurser.

Saken fortsetter under bildet.

USIKKERHET: Arbeidere ved Fiat-Chrysler-fabrikken i Pomigliano d'Arco, Femstjernerbevegelsens leder Luigi Di Maios hjemby, i Sør-Italia, der høyrepopulistene har et sterkt fotfeste.

Foto: Alessandra Tarantino AP

Frykter euroskepsis

– Markedet gir et signal om at den planlagte politikken fra de populistiske partiene ikke er bærekraftig for et land som Italia. Det er et uttrykk for at usikkerheten har skutt fart igjen, sier Wilhelmsen.

Han peker på at et nyvalg, og hva som kan bli resultatet av dette, skaper usikkerhet, noe som igjen presser rentene oppover. Frykten er at euroskeptiske populister skal øke sin oppslutning.

– En ting er pengebruken, men det som er mest alvorlig her, som er markedet er enda mer redd for, er at euroskepsisen skal øke, at velgerne stemmer på et parti som vil trekke Italia ut av euroområdet. Det kan være skadelig for hele eurosamarbeidet, og den muligheten kan øke om du skal ha nyvalg, sier sjeføkonomen.

I markedene svekkes også euroen mot dollar tirsdag, mens aksjemarkedet i Europa faller halvannen prosent, spesielt tynget av banksektoren.

Les også

Italias president varsler nyvalg i 2019

Les også

– Presidentens torpedering er neppe godt nytt

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Italia
  2. Rente

Flere artikler

  1. Nyvalg eller teknokratregjering i Italia

  2. – En pekepinn på hva vi kan ha i vente

  3. Betalt innhold

    Derfor rammet Italia-stormen ekstra hardt

  4. Italias president varsler nyvalg i 2019

  5. – Dette er ikke over