Brasilianerne tar til gatene etter «verdens største korrupsjonssak»: – Nei til statskupp!

Masive demonstrasjoner preger gatene i flere av Brasils storbyer. I den ene hjørnet de som vil ha den sittende presidenten strippet for vervet og stilt for riksrett, i det andre hjørnet de som støtter henne.

VEKKER ENGASJEMENT: Mange hadde møtt opp for å vise sin støtte til den sittende presidenten i Brasil, Dilma Rousseff.
Publisert: Publisert:

RIO DE JANEIRO (E24): «Não vai ter golpe», «nei til statskupp», ropte de fremmøtte i kor torsdag kveld, utover den åpne plassen ved Carioca T-banestasjon i sentrum av Rio de Janeiro.

Bare noen hundre meter fra Petrobras’ hovedkvarter i storbyen i hadde flere tusen mennesker samlet seg, for å vise sin støtte til den sittende regjeringen og den hardt pressede presidenten Dilma Rousseff.

«Verdens største korrupsjonssak»

Lignende demonstrasjoner - men med motsatt fortegn, store folkemasser som vil ha henne kastet - har det også vært en rekke eksempler på den siste tiden.

Tirsdag denne uken informerte landets største parti, PMDB, at de trekker seg fra koalisjonsregjeringen, og det er stadig flere i Brasil som mener at presidenten bør stilles for riksrett som følge av Petrobras-skandalen.

Petrobras-skandalen omtales som verdens største korrupsjonssak, der angivelig mer enn 14 milliarder kroner skal ha gått til korrupte politikere og Petrobras-direktører.

Dette har skapt stor politisk uro i landet.

I HARDT VÆR: Det er delte meninger om den politiske fremtiden til Brasil. Mange ønsker at Dilma Rousseff og den sittende regjeringen skal gå av.

En rekke høytstående politikere i Brasil etterforskes i forbindelse med saken, og deler av den brasilianske befolkningen har demonstrert for å kreve president Dilma Rousseffs avgang.

Rousseff var styreleder i Petrobras i perioden 2003 - 2010, mens bestikkelsene skal ha skjedd.

Presidenten har gått ut og avvist at hun kjente til korrupsjonen.

Les også

Petrobras med verste resultat noensinne

Vil beholde Dilma

– Vi er for demokratiet, forteller 25 år gamle Joao Erthal, en juss-student fra Rio de Janeiro.

Erthal mener at dersom landet skal klare å opprettholde sitt demokratiske styresett er de nødt til å akseptere hvem som vant det forrige valget, og stille seg mot

et eventuelt statskupp.

Ved flere anledninger den siste tiden har det vært store demonstrasjoner over hele Brasil mot den sittende regjeringen.

Selv om torsdagens arrangement blekner i forhold til disse demonstrasjonene med tanke på antall fremmøtte, var det et tydelig signal på at langt fra alle i Brasil ønsker en ny regjering - selv om det er protestdemonstrasjonene som har fått de største overskriftene utenlands, også i Norge.

(Saken fortsetter under bildet.)

VISER STØTTE: Ney Robinson mener media er skyld i at regjeringen i dag er på vei til å rakne i Brazil. Foto: Eirik Amb Nysveen/E24

Har det bedre nå

Før Petrobras-skandalen og Brasil gikk inn i resesjon var det stor oppslutning rundt regjeringen, og flere mennesker har fått et langt bedre liv etter at «Partido dos Trabalhadores» (PT) kom til makten.

En gateselger forteller til E24 at før eks-president Luiz Inácio «Lula» da Silva kom til makten hadde han ingen ting, nå har han et sted å bo, mat og til og med en TV.

Torsdag tok han med seg flere av byens fattigste fra Favelaen han bor i ned til sentrum for å være med å vise sin støtte.

«Lula» har da også stilt seg skulder ved skulder med Rousseff, kvinnen han selv utpekte som sin etterfølger. Den en gang så populære presidenten er selv etterforsket i skandalen.

– Media står bak

Blant alle PT-, og fagforeningsflaggene fra « Central Única dos Trabalhadores» (CUT) vaiet også et stort flagg med Petrobras-logo.

Mannen som holdt flagget er Ney Robinson.

Han jobber som forsker i det statlige oljeselskapet, og mener at det er media som er skyldige i at regjeringen i dag er på vei til å rakne.

Han sier at medias ensidige dekning av skandalen har ført til at folket nå går mot regjeringen.

(saken fortsetter under bildet.)

STØTTE: Disse demonstrantene i Rio de Janeiro ga sin støtte til den sittende regjeringen torsdag kveld.

Ney Robinson syntes heller ikke at «Lula» eller Rousseff, skal dømmes til fengsel, til og med om det blir bevist at de har mottatt penger fra Petrobras.

– Korrupsjon skjer over alt, i hele verden. Faktum er at middelklassen har blitt større under «Lula» og Dilma, de har gjort fattige til middelklasse-mennesker. Nå er de rike irritert fordi det går utover godene de hadde for seg selv tidligere, sier han.

Med en større middelklasse i landet, har blant annet presset på private tjenester som helse og skole økt, sier han til E24.

Les også

Brasil-trøbbel for Sevan Drilling

– Ikke så viktig hvem

Av de som mener at regjeringen må gå av er det mange med politiske motiver, men også mange som hevder å være politisk uavhengige.

En aktivist, som ikke ønsker å stå frem med navn, forteller E24 at det ikke er noen vei utenom at regjeringen blir fratatt makten.

Selv om han er fult klar over at mange av de andre politikerne i landet også er under etterforskning for korrupsjon, mener han at det ikke kan bli verre enn det er nå.

­ – Nå viser vi, det brasilianske folk at vi ikke aksepterer korrupsjon. Det er ikke så viktig hvem som kommer etter Dilma, for nå vet politikerne at de ikke kan gjøre dette igjen, sier han.

Les også

Brasils høyesterett overtar sak fra korrupsjonsdommer

Les også

Rousseffs koalisjonspartner trekker seg fra regjeringen

Les også

Lula siktet i korrupsjonssak

Publisert:

Her kan du lese mer om