Enighet om ny massiv krisepakke i Tyskland

Regjeringspartiene i Tyskland er enige om en ny omfattende krisepakke til en verdi av 130 milliarder euro etter to lange dager med forhandlinger.

Statsminister Angela Merkel informerte onsdag om innholdet i den nye tyske krisepakken.
Publisert: Publisert:

Krisemidlene skal bidra til å motvirke de økonomiske konsekvensene av coronapandemien. Summen tilsvarer nesten 1.400 milliarder kroner.

Pakken inkluderer milliarder til selskaper i krise og lokale myndigheter for å håndtere en voksende arbeidsledighet. Tyske familier vil motta 300 euro ekstra per barn, opplyste statsminister Angela Merkel onsdag. Momsen vil midlertidig bli redusert, og kjøpere av elbiler vil få mer offentlig støtte.

– Vi har en økonomisk hjelpepakke, en pakke for fremtiden og i tillegg håndterer vi vårt ansvar overfor EU og internasjonalt, sier Merkel.

Den nye, massive hjelpepakken i Tyskland inneholder blant annet tiltak for å få forbrukere til å velge elektriske biler.

Momsen kuttes

Ett av hovedtiltakene i krisepakken er å kutte den høyeste momssatsen fra 19 prosent til 16 prosent. Den lavere satsen blir redusert fra 7 til 5 prosent, skiver nyhetsbyrået DPA.

Den reduserte momsen gjelder ut året og skal stimulere til økt kjøpelyst hos tyske forbrukere.

Merkel sier drastiske tiltak er nødvendig for å «gi neste generasjon en fremtid».

Størrelsen på krisepakken oversteg forventningene. Tidligere anslag lå på 80 milliarder euro. Pakken gjelder for 2020 og 2021 og kommer i tillegg til omfattende økonomiske tiltak vedtatt i mars.

Les også

Protester i USA kan bidra til et økonomisk skifte, mener sjeføkonom: – Har vært en utvikling i flere tiår

Stimulerer til elbilkjøp

Et forslag om fordeler ved nybilkjøp for å støtte den tyske bilindustrien ble droppet etter protester fra miljøbevegelsen.

I stedet inneholder den massive pakken en rabatt på kjøp av elbiler. Det skal gi bilkjøpere et incentiv til å velge elektriske og renere kjøretøy.

Samtidig får selskaper i de hardeste rammede sektorene, som hotell- og overnatting, turisme og underholdning, støtte på til sammen 25 milliarder euro fra juni til august.

De nye tiltakene gjør at hoteller, restauranter og arrangementsselskaper, kan få opp til 80 prosent av utgiftene sine tilbakebetalt dersom de har opplevd et inntektstap på mer enn 70 prosent fra i fjor.

Les på E24+

Aldri før har Norge hatt så billig strøm

Økonomisk nedgang

I flere uker har Merkels regjering møtt krav om økonomiske hjelpepakker for å hjelpe den tyske økonomien på beina igjen.

Flere økonomiske indikatorer viste en dramatisk nedgang i tysk industri og forbruk etter at landet innførte strenge coronarestriksjoner i mars. Mange av disse restriksjonene er nå løftet.

Den tyske økonomien er ventet å svekkes med 6,6 prosent i år, viser tall fra forskningsinstituttet Ifo, men nyhetsbyrået DPAs beregninger viser at nedgangen kan bli tosifret.

Pakken må fremdeles formelt godkjennes av Merkels regjering, i tillegg til i nasjonalforsamlingen.

Publisert: