USA svartelister iransk oljetanker

USA svartelister den iranske oljetankeren «Adrian Darya», som ble tatt i arrest av den britiske marinen i juli. Det er også innført sanksjoner mot skipets kaptein.

NYTT NAVN: Den iranske oljetankeren «Adrian Darya 1» byttet navn fra «Gace 1» tidligere i sommer. Skipet befinner seg lørdag nord for Kypros.

Foto: Johnny Bugeja AFP
Publisert:

Det melder NTB og flere internasjonale medier.

Skipet har for øvrig nylig byttet navn fra «Grace 1» til «Adrian Darya 1» etter at skipet ble anholdt utenfor Gibraltar.

– Skip som «Adrian Darya» tillater Irans revolusjonsgarde å transportere store mengder olje, som de bruker til å finansiere regimets skadelige aktiviteter, som det å ta til orde for terror, sier Sigal Mandelker i det amerikanske finansdepartementet.

USA anser Den iranske revolusjonsgarden som en terrorgruppe.

Wall Street Journal skriver at skipet vil laste over oljen til mindre skip, som så vil frakte oljen over til Syria. Et slikt grep vil trolig være i strid med avtalen, skriver avisen.

Les på E24+ (for abonnenter)

Bloomberg: Derfor kan verdens største oljetanker være på vei mot sone for drivstofflagring

Ukjent destinasjon

Det er usikkert hvor skipet er på vei, over to uker etter at det forlot kysten av Gibraltar.

Data fra Marine Traffic viser at fartøyet holder jevn fart mellom Kypros og Tyrkia, i retning Syria. Havnebyen Iskenderun i Tyrkia, kun noen få kilometer fra grensen til Syria, er satt som endelig destinasjon til skipet.

Skipet har tidligere hatt den tyrkiske havnebyen Mersin som destinasjon.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusogulu uttalte under et besøk til Oslo at oljetankeren er på vei til Libanon, ifølge Al Jazeera. Dette er senere avvist av Libanons energiminister Nada Boustani i en melding.

Les også

Jotun gikk ut av Iran: – Det er «game over» for mange utenlandske selskaper i Iran

Uro i området

Oljetankeren har 2,1 millioner fat olje om bord, ifølge NTB. Den ble tatt i arrest av den britiske marinen etter mistanke om leveranser til Syria, som i så fall ville vært et brudd på EUs sanksjoner mot landet.

Arrestorden ble avvist av Gibraltars høyesterett. USA har reagert på avgjørelsen.

Det har blusset opp en økt uro i regionen de siste månedene. Flere skip i Omanbukta, der oljetankerne passerer fra terminalene i Persiabukta, har blitt angrepet og britiske skip har blitt tatt i arrest av Den iranske revolusjonsgarden.

USA trakk seg ut av Atomavtalen med Iran, som opphevet sanksjonene mot landets oljenæring i bytte mot innsyn i det iranske atomprogrammet, i fjor. Samtidig gjeninnførte USA sanksjonene mot Iran.

Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) hadde landet etterlevd sin del av avtalen. De andre landene, deriblant flere EU-land, støtter fortsatt avtalen.

Her kan du lese mer om