Svakeste stemning i amerikansk tjenestesektor på seks år: – Veldig skuffende tall

Dollaren suser ned mot en rekke nøkkelvalutaer.

TUNG HØST I VENTE? Selskaper i den amerikanske tjenestesektoren ser overraskende dystert på fremtiden.
Publisert:

Den såkalte ISM-indeksen for den amerikanske tjenestesektoren indikerer den svakeste økonomiske veksten siden februar 2010.

Målingen, som kartlegger forventningene til mer enn 375 selskaper i ulike deler av tjenestesektoren i hele USA, landet på 51,4 for august.

Det er mye dårligere enn konsensusestimatet på 54,9 for august, og vesentlig dårligere enn målingen for juli som viste 55,5.

– Dette er et veldig skuffende tall, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management til E24.

Indeksverdier over 50 indikerer økning i den økonomiske aktiviteten, mens verdier under 50 indikerer aktivitetsfall.

Delindeksene viste at sentrale deler av amerikansk økonomi ser mørkere på fremtiden.

Indeksen for forventninger til nye ordre falt for eksempel til 51,4 i august fra 60,3 i juli, mens indeksen for forretningsaktivitet falt til 51,8 i august fra 59,3 i august.

Forventninger til ordreinngang og forretningsaktivitet er på det svakeste nivået siden 2008, da finanskrisen herjet med amerikansk økonomi, ifølge Bloomberg.

Les også

Nordea: En Trump-seier kan gi økonomisk skade langt utenfor USA

Føyes i rekken av skuffende tall

Wilhelmsen peker på at det i løpet av den siste uken har kommet tre tall som nå har vært svakere enn ventet.

** I forrige uke kom ISM for amerikansk industri. Den falt under 50, noe som altså indikerer avtagende vekst, for første gang på seks måneder.

** Forrige fredags jobbrapport fra det amerikanske arbeidsmarkedet viste at det «bare» ble skapt 151.000 jobber i august.

– Dette er tre viktige tall som alle indikerer at amerikansk økonomi bremser. Dette påvirker synet på den økonomiske utviklingen i USA og det påvirker synet på hva Fed vil gjøre med renten, sier Wilhelmsen.

Fed, eller Federal Reserve, som USAs sentralbank heter, holder nemlig rentemøte senere denne måneden. I markedet har det vært en forventning om at sentralbanksjef Janet Yellen vil annonsere at styringsrenten settes opp.

Bjørn Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management

Dollaren gikk rett i kjelleren

At ISM-indeksen understreker et dystrere bilde av amerikansk økonomi, hvilket kan bety at Yellen utsetter den varslede rentehevingen, gir tydelige utslag i dollarkursen.

Dollaren gikk markert svakere mot en rekke store handelspartneres valutaer.

Slik er situasjonen for dollaren etter tallslippet:

** En euro koster etter tallene 1,1235 dollar. Rett før tallene ble publisert, kostet en dollar til sammenligning 1,1160 dollar.

** Dollaren er blitt 1,1240 japanske yen billigere i dag, og en dollar koster nå 102,2880 yen. Det er en svekkelse på 1,09 prosent i dag.

** For oss nordmenn har dollaren blitt over ti øre billigere i løpet av dagen. En dollar gikk fra å koste 8,2600 kroner til å koste 8,1800 kroner. I løpet av dagen er dollaren blitt svekket med 10,89 øre eller 1,31 prosent mot kronen.

Sannsynligheten for renteheving har imidlertid falt kraftig etter dagens tall, mener Nordkinn-sjeføkonomen, og viser til det relativt kraftige dollar- og rentefallet etter tirsdagens ISM-skuffelse.

– Det er et uttrykk for at markedet tolker dette som et veldig skuffende tall. Markedet er nå usikker på hvor bra fart det er i amerikansk økonomi, og mener sannsynligheten for rentekutt er blitt mindre. Da faller dollaren, sier han.

Tviler sterkt på renteheving

Wilhelmsen tviler nå på at det blir en renteheving i verdens største økonomi senere denne måneden.

– For en uke siden anså jeg sannsynligheten for renteheving i september for å være omtrent fifty/fifty. Nå mener jeg den er rundt 10 prosent, sier han.

Les også

USAs jobbmarked bremset i august

Oppgangen forduftet på Wall Street

Børsene åpnet forsiktig opp tirsdag ettermiddag, men for samtlige toneangivende indekser peker pilene nå ned.

Investorene responderer imidlertid med behersket pessimisme på tallene.

** Dow Jones er ned 0,11 prosent.

** Nasdaq 100 er ned 0,03 prosent.

** S & P er ned 0,18 prosent.

Risikoviljen er liten på Wall Street inntil klarere indikasjoner på hva sentralbanksjef Janet Yellen vil foreta seg på neste rentemøte kommer.

Les også

Yellen: Argumentene for en renteøkning er styrket

Les også

Sentralbanker dumper amerikansk gjeld i rekordfart

Les også

– Langt fra positivt

Publisert:
Gå til e24.no