Norsk banksjef i britenes «finanshub»: – Vi kan enkelt flytte

De nordiske storbankene i London vil vurdere mulighetene sine dersom britene skulle forlate EU-samarbeidet.

KUNDENE AVGJØR: Nordeas London-sjef Truls Birkeland mener myndighetene undervurderer hvor enkelt det er å flytte virksomheten fra London. Han sier kundene vil avgjøre om de blir værende ved en brexit.

Foto: Steinar Breivik E24
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert:,

LONDON (E24): I sjette etasje i et høyhus midt i hjertet av Londons finansdistrikt City, ligger Nordeas London-kontor. Her jobber 90 ansatte som driver bankvirksomhet opp mot store nordiske selskaper i London, andre europeiske selskaper og multinasjonale selskaper i Norden.

Det er ventet at en såkalt «brexit», at britene forlater EU-samarbeidet, vil få store konsekvenser for denne typen virksomhet. Enkelte frykter at det skal føre til at bankene flykter fra øyriket.

– Myndighetene undervurderer hvor enkelt bankene kan flytte sin business, sier Truls Birkeland, leder for Nordeas London-kontor, til E24.

– Jeg har snakket med ledelsen i flere av de største europeiske bankene, og som en sa: «We dont have an opinion, but we have an interest». Med det mener han at hvis de må, så kan de flytte store deler av virksomheten. Det gjelder også oss. Vi kan nokså enkelt flytte deler av virksomheten til Norden eller andre steder i Europa, sier han.

Kundene avgjør

Banken har forberedt seg på hvordan den skal takle en «brexit». På konsernnivå ligger det beredskapsplaner for slike hendelser.

Trine Loe, leder avDNBs London-kontor.

Foto: Steinar Breivik E24

– Jeg tror det da kommer en smell, ikke bare i form av svekket valutakurs og lavere vekst i økonomien, men også en tillitskrise der den politiske risikoen vil øke og investeringene gå ned, sier Birkeland.

Han understreker at han tror Londons finanssentrum vil klare seg greit i kjølvannet av en EU-utmeldelse.

Jeg deler bekymringen for den britiske økonomien, men selv om finansdistriktet nok vil måtte endre seg, tror jeg ikke det blir en masseflukt. At det fungerer i dag, har ikke noe med pundet å gjøre. Man må huske på at 60 prosent av all valutatrading foregår her, sier Nordea-sjefen.

Banken vil være i London så lenge kundene er der.

– Vi er her for kundene våre, og hvis det blir vanskeligere eller mindre attraktivt for våre store kunder å gjøre business i London, vil det også bli mindre attraktivt å være her for oss. Da vil vi kunne trappe ned like enkelt som vi kan trappe opp, sier Birkeland.

Vil gi avskalling

Bare få minutters gange unna Nordeas London-kontor, like ved elven Themsen, ligger bygningen der den norske storbanken DNB har sitt London-kontor.

Banken har holdt til i London i 40 år og tror lite vil endre seg ved en britisk EU-utmeldelse.

Les også

Hva om britene vil ut? Slik starter en «brexit»

– Å skulle flytte til Frankfurt eller Paris tror jeg vil være vanskelig – språket er ikke felles, ressursene er annerledes og man har ikke et felles lovsett. Det er mange grunner til at finansdistriktet vil bestå, men noe avskalling vil det nok bli, sier DNB Londons leder Trine Loe til E24.

Hun peker på at det er usikkert hvordan banksektoren blir regulert ved en «brexit». Dessuten kan neisidens ønske om å hindre arbeidsinnvandring fra Europa gjøre det vanskeligere for både DNB og andre banker.

Saken fortsetter under bildet.

HANDLER: DNB har 110 ansatte ved London-kontoret. Her er kontorets aksjebord.

Foto: Steinar Rostad Breivik

– Det er ikke noe tvil om at det er en fantastisk mulighet å kunne rekruttere medarbeidere når man har adgang til «hjerner» fra hele Europa, sier Loe.

DNB, som har 110 ansatte i London, er i Storbritannia under EU-regelverket. Dersom britene forlater unionen, avhenger bankenes tilstedeværelse av hvordan myndighetene håndterer dette i etterkant.

– Men det er ingen grunn til å tro at myndighetene her vil gjøre noe dramatisk. Det er veldig viktig for Storbritannia å beholde finanssentrum i London, sier Loe, som understreker at DNB blir værende i finanshovedstaden også i fremtiden.

– For oss er det naturlig å være i London. Ved en «brexit» vil vi i tilfelle skalere tilstedeværelsen til kundebasen. Vi vil uansett vurdere hva som vil skje og hvilke følger det vil få for vår kundemasse over tid, sier hun.

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
  2. Bank
  3. Storbritannia

Flere artikler

  1. Her vil nesten ingen ha «brexit»

  2. Nordiske banker i brexit-beredskap: Frykter irrasjonell valutahandel

  3. Nå varsler den første storbanken brexit-flukt

  4. Annonsørinnhold

  5. Disse byene vil ta Londons trone som finansmetropol

  6. London holder stand som verdens finanshovedstad