Komitéflertall vil stille Brasils president for riksrett

Et flertall i en tverrpolitisk komité i den brasilianske kongressen mener det er grunnlag for å stille president Dilma Rousseff for riksrett.

SKAPT POLITISK MISNØYE: Presidenten i Brasil, Dilma Rousseff, er ett steg nærmere å blis stilt for riksrett.
Publisert:

Rousseff er mistenkt for å ha omgått lovverket for å sikre seg gjenvalg i 2014.

Med stemmene 38 mot 27 ga komiteen klarsignal for en eventuell riksrettssak.

Avstemningen er ikke bindende, og det er nå opp til medlemmene i underhuset om Rousseff skal stilles for riksrett.

Kraftige salver

Bakgrunnen for Rousseffs utsatte posisjon er anklager mot hennes regjering, som skal ha pyntet på budsjettall for å skjule økonomiske problemer. Opposisjonen hevder at avstemningsresultatet er i tråd med det flertallet av landets innbyggere ønsker, mens presidentens tilhengere kaller det et skamløst kuppforsøk.

Avstemningen trakk i langdrag mandag og var preget av kraftige salver fra begge parter i forkant av kveldens avgjørende avstemning. De som frontet riksrett hadde skilt på pultene sine med sitt krav, mens presidenttilhengerne ropte «Kupp, kupp, kupp».

Utfallet av avstemningen var som ventet, og det er også i stor grad symbolsk fordi det til sjuende og sist er underhuset som skal fatte den avgjørende beslutningen, som er ventet i slutten av uken.

Da vil det trolig bli klart om saken skal sendes til nasjonalforsamlingen for en mulig riksrettssak. For at det skal bli resultatet, må 342 stemme for av de 513 representantene, og analytikere sier at det er helt umulig å spå utfallet fordi det er svært små marginer på begge sider.

Dersom forsamlingen kommer til at det skal opprettes sak, kan Rousseff bli suspendert fra sitt embete i opptil 180 dager mens en eventuell riksrettssak pågår.

Petrobras-skandalen

Rousseff anklages for å ha tatt opp uautoriserte lån fra statseide banker for å skjule budsjettunderskudd. I tillegg mener opposisjonen i landet at hun har begått flere lovbrudd knyttet til den massive korrupsjonsskandalen som har utgangspunkt i det statlige oljeselskapet Petrobras.

Petrobras-skandalen har røtter tilbake til 2004, da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil dannet et kartell som hadde som formål å svindle det statlige oljeselskapet.

Nærmere 200 personer er hittil tiltalt i det som er omtalt som verdens største korrupsjonssak, og mer enn 14 milliarder kroner påstås å ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.

Les også

Gjør milliardinvestering i brasiliansk gigantfabrikk

Les også

– Jeg har ikke noe å skjule

Les også

Rousseff klar til riksrett-høring

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om