Hacker-trusselen

USA har tatt tilbake 19 mill. de betalte i løsepenger

Amerikanske myndigheter sier de har tatt tilbake 2,3 millioner dollar, tilsvarende 19 millioner kroner som ble betalt som løsepenger til hackere etter et dataangrepet mot rørledninger i mai.

Bilde av anlegget hvor hackerangrepet slo ut hele systemet.
  • Hanna Ghaderi
  • NTB
Publisert:

I mai ble oljerørledningen Colonial Pipeline, som frakter nærmere halvparten av bensinen og annet drivstoff som brukes på den folkerike østkysten i USA, angrepet og nedstengt.

Det endte med at Colonial Pipeline betalte drøyt 36 millioner kroner i løsepenger gjennom kryptovalutaen bitcoin for at driften kunne gjenopptas. Nå er mesteparten av pengene vunnet tilbake, opplyser det amerikanske justisdepartementet mandag.

– Ved å gå etter et helt økosystem som gir drivstoff til løsepengevirus og digital valuta, vil vi fortsette å bruke alle våre verktøy og alle ressursene våre for å øke kostnadene og konsekvensene av løsepenge-angrep og andre nettaktiverte angrep, sa viseadvokatadvokat Lisa Monaco mandag på en pressekonferanse.

Aksjonen som førte til at pengene ble gjenvunnet, skal være den første av sitt slag. Den gjenspeiler det amerikanske tjenestemenn sier er en stadig mer aggressiv tilnærming til håndteringen av trusler mot løsepengevirus, som den siste måneden har rettet seg mot samfunnskritiske næringer verden rundt.

– Utpresserne vil aldri se disse pengene, sa fungerende advokat for det nordlige distriktet i California hvor beslagsordren ble gitt.

FBI fraråder generelt betaling av løsepenger, og frykter at det kan oppmuntre til flere hackerangrep. Monaco sa at det den private sektoren tar med seg videre er at dersom selskaper raskt kommer i kontakt med politiet, kan tjenestemenn være i stand til å utføre lignende beslag i fremtiden.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Hacker-trusselen
  2. Løsepengevirus
  3. hackere

Flere artikler

  1. USA utlover dusør for angivelige Colonial Pipeline-hackere

  2. Bloomberg: Colonial Pipeline betalte millioner til hackere

  3. Kjøttindustrigigant utsatt for dataangrep i USA

  4. Utlover 127 millioner kroner i dusør for hacker-info

  5. Rørledningsnett fortsatt nede etter hackerangrep i USA