Krisepakke godkjent i Representantenes hus

Joe Bidens koronakrisepakke er godkjent i Representantenes hus. Planen er å bruke 1.900 milliarder dollar på kampen mot pandemien og gjenreisning av økonomien.

Lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, på en pressekonferanse i forkant av avstemningen om krisepakken.
  • NTB-AP-AFP
Publisert:

Forslaget ble godkjent i en avstemning natt til lørdag lokal tid. Dermed er det klart for videre behandling av pakken i Senatet.

– Etter tolv måneder med død og fortvilelse begynner den amerikanske gjenreisningen i kveld, sa demokraten Brendan Boyle før avstemningen.

Krisepakken omfatter store summer til skoler, delstatsmyndigheter og bedrifter. En stor del av befolkningen vil motta 1.400 dollar i engangsstøtte hvis pakken blir endelig vedtatt.

Et forslag om økt minstelønn må imidlertid trolig droppes på grunn av politisk motstand og spesielle beslutningsprosedyrer i Senatet.

Mange tusen milliarder

Den økonomiske krisepakken har en verdi på 1.900 milliarder dollar. Summen tilsvarer over 16.000 milliarder kroner.

Til sammenligning er det verdier for rundt 11.100 milliarder kroner i det norske oljefondet, som er verdens største statlige investeringsfond.

Republikanerne mener krisepakken er for dyr og dessuten ufokusert. Ingen av republikanerne i Representantenes hus stemte for den, og også to sentrumsorienterte demokrater stemte nei.

Pakken ble likevel vedtatt med et flertall på 219 mot 212 stemmer. Den ligger an til å bli den nest største krisepakken i USA noen gang – etter koronakrisepakken på 2.000 milliarder dollar som ble vedtatt i mars i fjor.

Stanset av rådgiver

Et av de mest omstridte punktene i pakken er minstelønnen, som Demokratene ønsker å heve fra 7,25 til 15 dollar i timen.

Men for å få krisepakken vedtatt i Senatet, må Demokratene ty til spesielle regler som gjør det mulig få den vedtatt med alminnelig flertall – og ikke 60 prosent av stemmene.

De spesielle reglene kan imidlertid bare brukes på budsjettsaker. En rådgiver i Senatet med tittelen Parliamentarian har avgjort at minstelønnen ikke kvalifiserer for bruk av de spesielle beslutningsprosedyrene.

Senator Bernie Sanders og andre på venstresiden i Det demokratiske partiet har reagert sterkt på at økningen av minstelønnen i praksis stanses av en rådgiver som ikke er folkevalgt.

Støtte til barnefamilier

Fortsatt sier Demokratenes ledere at de vil prøve å finne en metode for å øke minstelønnen likevel. Men det er høyst uvisst om dette vil være mulig.

I stedet kan den amerikanske befolkningen se fram til engangsutbetalinger, økte skattefradrag for barnefamilier og støtte til helseforsikring.

Utvidet arbeidsledighetstrygd, som ville ha utløpt i midten av mars, blir forlenget med seks måneder. En midlertidig stans i utkastelser av folk som ikke klarer å betale husleien, blir også forlenget.

I tillegg skal milliarder av dollar gå til vaksinering mot covid-19, gjenåpning av skoler og lokale myndigheter og delstater som sliter økonomisk.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Coronaviruset
  3. USA
  4. Krisepakke

Flere artikler

  1. Klart for siste avstemming om Bidens krisepakke

  2. Senatet har godkjent krisepakke verdt 16.000 milliarder kroner

  3. Biden: – Folk får en reell sjanse

  4. Senatet har godkjent USAs langtidsbudsjett

  5. Pelosi: Krisepakkene nesten klare