Krisepakke godkjent i Representantenes hus

Joe Bidens koronakrisepakke er godkjent i Representantenes hus. Planen er å bruke 1.900 milliarder dollar på kampen mot pandemien og gjenreisning av økonomien.

Lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, på en pressekonferanse i forkant av avstemningen om krisepakken.
  • NTB-AP-AFP
Publisert:

Forslaget ble godkjent i en avstemning natt til lørdag lokal tid. Dermed er det klart for videre behandling av pakken i Senatet.

– Etter tolv måneder med død og fortvilelse begynner den amerikanske gjenreisningen i kveld, sa demokraten Brendan Boyle før avstemningen.

Krisepakken omfatter store summer til skoler, delstatsmyndigheter og bedrifter. En stor del av befolkningen vil motta 1.400 dollar i engangsstøtte hvis pakken blir endelig vedtatt.

Et forslag om økt minstelønn må imidlertid trolig droppes på grunn av politisk motstand og spesielle beslutningsprosedyrer i Senatet.

Mange tusen milliarder

Den økonomiske krisepakken har en verdi på 1.900 milliarder dollar. Summen tilsvarer over 16.000 milliarder kroner.

Til sammenligning er det verdier for rundt 11.100 milliarder kroner i det norske oljefondet, som er verdens største statlige investeringsfond.

Republikanerne mener krisepakken er for dyr og dessuten ufokusert. Ingen av republikanerne i Representantenes hus stemte for den, og også to sentrumsorienterte demokrater stemte nei.

Pakken ble likevel vedtatt med et flertall på 219 mot 212 stemmer. Den ligger an til å bli den nest største krisepakken i USA noen gang – etter koronakrisepakken på 2.000 milliarder dollar som ble vedtatt i mars i fjor.

Stanset av rådgiver

Et av de mest omstridte punktene i pakken er minstelønnen, som Demokratene ønsker å heve fra 7,25 til 15 dollar i timen.

Men for å få krisepakken vedtatt i Senatet, må Demokratene ty til spesielle regler som gjør det mulig få den vedtatt med alminnelig flertall – og ikke 60 prosent av stemmene.

De spesielle reglene kan imidlertid bare brukes på budsjettsaker. En rådgiver i Senatet med tittelen Parliamentarian har avgjort at minstelønnen ikke kvalifiserer for bruk av de spesielle beslutningsprosedyrene.

Senator Bernie Sanders og andre på venstresiden i Det demokratiske partiet har reagert sterkt på at økningen av minstelønnen i praksis stanses av en rådgiver som ikke er folkevalgt.

Støtte til barnefamilier

Fortsatt sier Demokratenes ledere at de vil prøve å finne en metode for å øke minstelønnen likevel. Men det er høyst uvisst om dette vil være mulig.

I stedet kan den amerikanske befolkningen se fram til engangsutbetalinger, økte skattefradrag for barnefamilier og støtte til helseforsikring.

Utvidet arbeidsledighetstrygd, som ville ha utløpt i midten av mars, blir forlenget med seks måneder. En midlertidig stans i utkastelser av folk som ikke klarer å betale husleien, blir også forlenget.

I tillegg skal milliarder av dollar gå til vaksinering mot covid-19, gjenåpning av skoler og lokale myndigheter og delstater som sliter økonomisk.

Publisert: