President Biden

Wall Street kan få en ny «sheriff»: Gary Gensler nominert som finanstilsyn-topp

Dersom Gensler blir «vaktbikkja» på Wall Street, velges en som er kjent for sin strenge lederstil og interesse for blokkjede og kryptovaluta.

Fra Obama-administrasjonens tid: Gensler var CFTC-leder under president Barack Obamas periode.

Jose Luis Magaua / X02232
 • Hanna Ghaderi
Publisert: Publisert:

President Joe Biden har annonsert at Gary Gensler er nominert til å lede Det amerikanske finanstilsynet (SEC).

Det er imidlertid ikke gitt at han får stillingen, mener analytiker i Capital Alpha Partners LLC, Ian Katz.

– Det viktigste å fokusere på når det kommer til Gensler er at han tar denne jobben fordi han vil, ikke fordi han trenger det. Han må ikke tilbake til Wall Street eller finansbransjen etter dette. Han ble frivillig med i politikken, så han trenger åpenbart ikke pengene.

Katz mener dette er viktig ettersom det ikke fører til noen bånd som Gensler vil pleie, men heller løsriver ham fra å ta hensyn til en eventuell ny arbeidsplass.

Les også

Nå slår Biden tilbake mot Trump

– Ikke en «slam dunk»

Katz legger til at Gensler nærmer seg pensjonsalder etter fire år i SEC, dersom han får jobben.

– Først må han gjennom en høring som ikke har hendt eller er planlagt enda. Det er hans første hinder før stillingen. Jeg tror han blir bekreftet til slutt, men det er ikke en «slam dunk», forklarer Katz.

Han mener grunnen er at Gensler trenger støtte fra alle Demokratene, og at de er friske nok til å avgi sin stemme.

– Gensler vil nok gjøre det han mener er riktig, og er nok ikke bekymret for å fornærme bankene eller andre sektorer ettersom han er så uavhengig.

Les også

De skal lede stormakten: Slik har de bygget formuene

Streng lederstil

Gensler er beryktet for å være tøff, styre sine avdelinger med jernhånd og omtales som en som ikke tåler tull og tøys.

Det kan aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets fortelle.

– Det at han har bakgrunn fra Goldman Sachs og kjenner bransjen skiller ham fra andre byråkrater. Han forstår hvordan markedet fungerer, og kjenner områdene hvor banker og bedrifter kanskje syns det er behagelig nå. På denne måten kan han se hvor ting bør strammes opp, forteller Harper.

Han mener det kan slå ut negativt for enkeltselskaper som er dårlig på visse områder, men tror det blir sunt for markedet totalt sett å ha en ryddig regulering.

– Han ble tross alt partner i Goldman Sachs i en alder av 30. Da skal du være ganske skarp. Du kommer ikke så langt av å være en grei kar, her er det en som virkelig er smart og kan sine saker.

Les også

WSJ: Amerikanske myndigheter undersøker mulig manipulasjon i Gamestop-oppgangen

Spår større krypto-regulering

Gensler har tidligere jobbet som leder av Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Da han gikk fra denne jobben, gikk han over i en jobb som professor på Massachusetts Institute of Technology (MIT). Her har han undervist i blokkjede.

– Bitcoin er et område han er interessert i. Det er mulig det blir lettere å eventuelt få investeringsprodukter som er tilknyttet bitcoin og andre kryptovaluta godkjent fordi dette er noe han forstår og har interesse for det, sier Harper.

Kryptovalutaen bitcoin er særlig i fokus nå, etter den nylige oppgangen. Harper tror at det vil komme strenge reguleringer på investeringsprodukter knyttet til bitcoin, men føre til at produktet kan handles på mer normalt regulerte markeder.

Katz er på enig i Harpers uttalelser, og legger til at man ikke vet nøyaktig hvor mye Gensler kan om kryptomarkedet, men at han kan nok til å forstå hvor utfordringene ligger.

Venter innstramminger

Harper tror ikke det kommer til å ha så store konsekvenser for markedet som helhet, men tror han kommer til å stramme opp på reguleringer generelt.

– Da han var leder for CFTC hadde han et rykte for å være ganske tøff og sørge for at ting ble gjennomført. I en undersøkelse av offentlige ansatte ble CFTC kåret til et av de verste stedene å jobbe i forhold til «work-life balance» når han var sjef der. Han styrer nok som man gjør i Goldman Sachs, der han jobbet før, og ikke en like myk lederstil som i offentlig sektor, forklarer Harper.

Demokratene har uttalt at de ønsker et større miljøfokus, så Harper sier det kan tenkes at man setter ekstra krav til selskapenes innrapporteringer rundt det.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. President Biden
 2. Commodity Futures Trading Commission
 3. Blokkjede
 4. Goldman Sachs
 5. Kryptovaluta
 6. Paul Harper

Flere artikler

 1. Samtale om krisepakke endte uten enighet i Det hvite hus

 2. Nå slår Biden tilbake mot Trump

 3. De skal lede stormakten: Slik har de bygget formuene

 4. Betalt innhold

  Klar for ny take-off

 5. «Kapitalforvaltningens Netflix»: – Liker å si at vi hacker Wall Street