Kryptoboomen

Svensk-russisk mann pågrepet i USA – mistenkes for krypto-hvitvasking av 2,76 milliarder

Amerikanske myndigheter har arrestert en svensk-russisk mann for hvitvasking og ulovlige transaksjoner. Han skal ha drevet en tjeneste som bidrar til å skjule bitcoin-transaksjoner.

HVITVASKING: Personen bak tjenesten Bitcoin Fog er nå arrestert for flere forhold, inkludert hvitvasking.

DADO RUVIC / Reuters
 • Joachim Birger Nilsen
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Bitcoin Fog har i et tiår tilbudt å skjule hvor ulik kryptovaluta kommer fra, og hvor den overføres. Dette har gjort tjenesten svært populær på det mørke nettet, skriver nettstedet Wired.

Onsdag ble en svensk-russisk mann, som angivelig er opphavsmann av tjenesten, pågrepet på flyplassen i Los Angeles. Det bekrefter USAs justisdepartement i en pressemelding.

Mannen er nå siktet for hvitvasking og gjennomføring av pengeoverføringer uten nødvendige tillatelser, blant annet i District of Columbia.

Les også

Verdens største kryptobørs lanserer egen NFT-plattform

Skal ha meglet milliarder i bitcoin

I løpet av en tiårsperiode skal Bitcoin Fog ha meglet over 1,2 millioner bitcoin, som på transaksjonstidspunktet var verdt 335 millioner dollar, skriver justisdepartementet.

Dette tilsvarer 2,76 milliarder kroner etter dagens valutakurs.

«Mesteparten av denne kryptovalutaen kom fra markedsplasser på darknet, og var koblet til illegal narkotika, datasvindel og misbruk, samt identitetstyveri», skriver departementet.

Mannen er både svensk og russisk statsborger, og emigrerte fra Sverige i fjor, skriver Dagens Industri, som henviser til landets folkeregister.

Les også

Norges Bank om digitale penger: – Et stort og komplekst spørsmål

Skal ha brukt hemmelige agenter

Angivelig skal amerikanske agenter under dekke ha formidlet til administratorer på Bitcoin Fog at de ønsket å overføre midler fra narkotikasalg – agentene skal aldri ha fått aldri svar fra tjenesten, men transaksjonen gikk gjennom, ifølge en erklæring signert spesialetterforsker Devon Beckett, som bransjenettstedet Coindesk refererer til.

Det fremkommer også at opphavsmannen skal ha blitt identifisert etter blant annet en gjennomgang av transaksjoner og e-poster.

Les også

Hvordan burde man investere i krypto?

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kryptoboomen
 2. Kryptovaluta
 3. Hvitvasking
 4. Bitcoin

Flere artikler

 1. Brått bitcoin-fall etter den siste tidens voldsomme oppgang

 2. Kryptokunst kan omsettes for milliarder: – Boblen vil sprekke

 3. Aker satser en halv milliard på bitcoin med nytt selskap

 4. DNB nekter Mathias (29) å bruke kryptogevinst til boligkjøp

 5. USA saksøker Danske Bank og tidligere toppsjef