Gazprom stanser gassleveransene til det danske energiselskapet Ørsted 1. juni

Russernes eksport til Danmark stanses fra og med i morgen.

Dansk energigigant: Ørsted er selskapet som før het DONG Energy.
Publisert:

Det er det danske selskapet selv, som melder om dette i en melding.

Årsaken er at danskene ikke vil betale i rubler, slik russerne har forlangt.

– Vi i Ørsted står fast på vår avvisning av å betale i rubler, og vi har forberedt oss så vi forventer å fortsatt kunne levere gass til våre kunder, sier administrerende direktør Mads Nipper i meldingen.

Allerede mandag ble det meldt at strupingen av russisk gass til Danmark kunne bli en realitet. Nå bekreftes det altså, med en konkretisert og hurtig dato.

Den russiske begrunnelsen er at Ørsted – tidligere DONG Energy – nekter å godta kravet om å betale for gassen i rubler. Tidligere har den russiske energigiganten Gazprom stanset leveransene av gass til Nederland, Finland, Polen og Bulgaria med samme begrunnelse.

– Situasjonen understreker at vi i EU skal bli uavhengige av russisk gass ved åm akselerere utbyggingen av fornybar energi, sier Nipper videre.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har sagt at hun støtter Ørsteds beslutning. Selskapet mener det vil være mulig å erstatte den russiske gassen med gasskjøp fra andre leverandører.

Danmark dekker 18 prosent av det årlige energiforbruket med naturgass, ifølge nyhetsbyrået AFP. Tre firedeler av gassen ble i 2019 produsert i Danmark. En betydelig del av det som ble importert, kom fra Russland.

Publisert: