Aluminium er på sitt dyreste på ti år: – Snuoperasjon for Kina

Norsk Hydro-aksjen kan få god driv av skyhøye aluminiumspriser, men forrige gang ble kursoppgang fulgt med krasj hos storprodusenten av aluminium.

  • Svein Olav Sæter
Publisert:

Ett tonn aluminium koster i dag over 2.600 dollar. Det er den høyeste aluminiumsprisen på over et tiår, ifølge metallbørsen i London.

I 2011 kostet et tonn aluminium i et lite øyeblikk 2.700 dollar per tonn. Skal man finne enda høyere pris enn det må man tilbake til finanskrisen i 2008.

– Prisen på aluminium er på tidenes høyeste nivå i norske kroner, sier Morten Askildt, sjef for Alunor, som blant annet importerer mye aluminium til bruk i bygningsindustrien.

Siden aluminium omsettes i dollar, har kronekursen mye å si for prisen. Sist gang aluminium var så dyrt som nå i dollar, var kronen mye sterkere.

Morten Askildt, sjef for Alunor

På toppen i 2008 kostet ett tonn aluminium nær 17.000 kroner. I dag koster ett tonn aluminium rundt 23.000 kroner. Dermed er prisen på aluminium i kroner historisk høy.

Høy etterspørsel og dyr frakt

– Høy aktivitet i produksjonsindustrien gir fortsatt kraftig etterspørsel, knapphet på aluminiumsvarer og rekordhøye priser, sier Alunor-sjef Askildt.

E24 har tidligere skrevet om at mangel på aluminiumsvarer gjorde at bryggeriene sto i fare for å gå tom for brus- og ølbokser i sommer.

Sammen med økt etterspørsel etter aluminiumsvarer peker Askildt også på dyr frakt fra Asia, hvor mye av verdens aluminium produseres.

– Fraktmarkedet i Asia er veldig utfordrende, med mangel på containere, lav kapasitet i mange havner og skyhøye priser, sier han.

Baltic Dry-indeksen, som måler prisen på å frakte varer på tørrlastskip, har nesten tidoblet seg det siste året. Det betyr at prisen på å få et tonn aluminium fra produsenter i Asia til forbrukere i Europa har blitt betydelig høyere.

En siste faktor Alunor-sjefen peker på er ett bevisst valg fra Kinas side.

Kina velger å la være å fyre opp flere valseverk som går på kull, delvis på grunn av miljøhensyn. Det bidrar til å sende aluminiumsprisen til værs.

Kina lar være å fyre opp valseverkene

– Kina har tidligere vært netto eksportør av råmetall, men har snudd nå nylig. De har stengt ned en del kapasitet, det går mye på miljø siden de har mange kullfyrte aluminiumsverk, og nå er det netto importør av metall, forteller Thomas Engen, sjef for bedriften Astrup.

Det at mange aluminiumsverk fyrer med kull har også drevet opp prisen på metallet, siden kull har blitt mer enn tre ganger dyrere det siste året, slik som E24 har skrevet om tidligere.

– Kina har gjort en virkelig snuoperasjon, sier Astrup-sjef Engen.

Tror aluminium holder seg høyt

Bedriften Astrup har drevet med handel i aluminium og andre metaller siden 1857.

Thomas Engen, sjef for Astrup

– Vi har holdt på i 164 år nå, og vi vet at aluminiumsprisen skal ned igjen, men det skjer ikke i år, sier Engen.

Han peker blant annet på at mange som handler inn aluminium allerede har bestilt aluminium langt fram i tid.

– Kunder vil ikke betale for mye for aluminiumet, men frykten for å gå fri for materialer er større, så da er det mange som sikrer seg leveringer langt fram i tid, sier metall-sjefen.

Engen får støtte fra storbanken Goldman Sachs, som nylig satte skrev i en analyse at de tror prisen på aluminium når 3.200 dollar tonnet i løpet av de neste 12 månedene. Skjer det, kan det bety at nivåene vi så i 2008 får konkurranse.

Krasjet forrige gang

Ett selskap som har nytt godt av aluminiumsprisen er Norsk Hydro. Selskapet er Norges største produsent av aluminium.

Norsk Hydro økte inntjeningen kraftig i andre kvartal i år, til et resultat etter skatt på 2,8 milliarder kroner, og divisjonen Hydro Aluminium Metal meldte om rekordresultat

Norsk Hydro er blant verdens ti største produsenter av aluminium. Her fra en av deres valseverk.

Aksjekursen til Norsk Hydro nådde en topp i 2008, samtidig som aluminiumsprisen steg til skyhøye nivå, og hadde også en mindre topp i 2011 under datidens aluminiumstopp. Nå er kursen på Hydro-aksjen på sitt høyeste på 3,5 år.

Analytikerne forventer samtidig at Norsk Hydro skal stige enda 12 prosent i løpet av det neste året, ifølge FactSet. En slik stigning ville gitt en pris på 68 kroner aksjen.

En så høy aksjekurs har ikke Norsk Hydro hatt siden toppåret 2008. Da nådde aksjen en pris på 78 kroner på det høyeste, før den stupte i takt med aluminiumsprisen til skarve 21 kroner aksjen kun fem måneder senere.

Les på E24+

Endúrs hovedproblem er ikke løst med en sjefsavgang

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aluminium
  2. Goldman Sachs
  3. Kina

Flere artikler

  1. Et smitteutbrudd i den kinesiske byen Baise har sendt aluminiumsprisen til værs

  2. Sterkere fra Hydro etter prishopp

  3. Fortsatt mangel på enkelte varer

  4. Norsk Hydro økte inntjeningen kraftig i andre kvartal

  5. Sterkere fra Norsk Hydro i første kvartal