Sri Lanka i økonomisk krise – børsen stengt neste uke

Myndighetene har stanset all betaling av utenlandsgjeld, ber IMF om nødfinansiering og stenger Colombo-børsen fra og med mandag.

Folk på Sri Lanka demonstrerer mot myndighetene uten for kontorene til president Gotabaya Rajapaksa tidligere denne uken.
Publisert: Publisert:

De økonomiske problemene har tårnet seg opp for Sri Lanka, og stengingen av børsen i Colombo er kun det seneste kapittelet i landets finanskrise.

Sri Lankas finanstilsyn ga lørdag morgen beskjed om at handelen på børsen skal pauses i fem dager fra og med mandag 18. april, skriver Bloomberg. Styret ved børsen hadde da bedt om en slik pause.

Det skal gi investorer og markedet generelt muligheten til å fordøye og forstå de økonomiske forholdene i landet, ifølge en uttalelse fra tilsynet.

Les også

Rentesjokk i Sri Lanka etter økonomisk krise

Utsetter betaling av gjeld

Noe av hovedproblemet er at Sri Lanka knapt sitter på utenlandsk valuta til å betale utenlandsgjeld og helt sentral import.

Sri Lanka sitter på utenlandsk valuta til en verdi av under 2 milliarder dollar, per i dag, mens tilbakebetalingen av gjeld bare i år er langt høyere. Reuters opererer med 4 milliarder dollar, mens Bloomberg setter verdien av gjeldsforpliktelsene til 8,6 milliarder doller.

Tirsdag gikk myndighetene ut og sa at de ikke kommer til å tilbakebetale mer utenlandsgjeld, og at de heller vil prioritere å bruke utenlandsreservene på å kjøpe inn matvarer og drivstoff.

– Det har kommet til et punkt hvor betaling av gjeld er utfordrende og umulig. Det beste grepet som kan tas er å restrukturere gjelden og unngå et hardt mislighold, sa sentralbanksjef Nandalal Weerasinghe, ifølge Reuters.

Les også

Iran godtar te som betaling for Sri Lankas oljegjeld

Flere analytiker peker på at dette burde skjedd for lenge siden.

– Den eneste overraskelsen er at det tok administrasjonen i Colombo så lang tid å forsone seg mer virkeligheten på bakken, sier seniorstrateg Timothy Ash i BlueBay Asset Management ifølge Reuters.

Fondsforvalter Carlos de Sousa i Vontobel Asset Management mener både restruktureringen og et IMF-program burde vært oppe i 2020 eller senest i fjor.

– Å vente til utenlandsreservene er utarmet før man endrer kurs, er åpenbart ikke bra for noen. Det er dårlig for innbyggerne deres som må tåle den største belastningen ved krisen, sier de Sousa til The Wall Street Journal.

Rickshaw-sjåfører står i lange køer for å få fylt drivstoff i Colombo.

Ber IMF om hjelp

Da coronapandemien traff i 2020 ble det bråstopp for turismen på øynasjonen sør for India, og bortfallet av disse inntektene gjorde mangelen på utenlandsk valuta enda verre.

Før det hadde landet gjennom et tiår opparbeidet seg mye gjeld på grunn av infrastrukturprosjekter. I 2019 kuttet så president Gotabaya Rajapaksa skattene for å oppfylle valgløfter, noe som rev bort rundt en tredjedel av skatteinntektene, skriver The Wall Street Journal.

Krisen har likevel strammet seg til med politiske protester de siste ukene, som blant annet har tvunget frem avgangen til regjeringsmedlemmer og slektninger av president Rajapaksa.

Nå vender Sri Lankas seg mot Det internasjonale pengefondet (IMF) for hjelp, og en delegasjon besøker IMF i Washington neste uke. Ifølge nyutnevnt finansminister Ali Sabry trenger landet 3–4 milliarder dollar i år.

– Vi trenger umiddelbar nødfinansiering for å få Sri Lanka tilbake på sporet igjen. Vår appell til det er å gi det så fort som mulig, sier Sabry til Bloomberg.

Demonstrasjonene på Sri Lanka har pågått i flere uker, som her i Colombo forrige lørdag.

Strømbrudd og skyhøy prisvekst

Folk på Sri Lanka merker den økonomiske krisen på kroppen, og har demonstrert i flere uker.

Lite penger til å betale for import har bidratt til mangel på viktige varer som drivstoff, energi, mat og medisiner. Det har igjen bidratt til skyhøy prisvekst. Inflasjonen var på 18,7 prosent i mars, ifølge Reuters.

For å få forsøke å dempe prisveksten hevet sentralbanken styringsrenten med 7 prosentpoeng forrige uke til 14,5 prosent.

Strømmen har på grunn energimangel vært koblet ut i områder i så mye som 13 timer av gangen, skriver The Wall Street Journal. Det har blant annet gjort at Colombo-børsen har måttet ha kortere åpningstider allerede før den nå stenges helt i en uke.

Sykehus har også vært nødt til å utsette operasjoner som følge av medisinmangel, ifølge avisen. Et forbud mot import av gjødsel, som skulle hindre at enda mer utenlandsk valuta forsvant, har samtidig bidratt til dårlige avlivinger og ytterligere matmangel.

Les også

Valutamangel tvinger Sri Lanka til å stenge sitt eneste oljeraffineri

Publisert:
Gå til e24.no