Venezuela kutter seks nuller i valutaen

Offisiell vekslingskurs for venezuelanske bolivar gikk fredag fra 4,18 millioner per dollar til 4,18 etter at seks nuller ble kuttet.

En bunke med venezuelanske pengesedler som svarer til én dollar. 1. oktober ble seks nuller kuttet fra valutaen og nye sedler utstedt.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Valutareformen er den tredje på 13 år. Hittil er 14 nuller kuttet fra den inflasjonsherjede venezuelanske valutaen.

Den tidligere så rike oljeprodusenten Venezuela er inne i sitt åttende år med økonomisk nedgang og inflasjon som i fjor var på 3.000 prosent og året før 9.500 prosent. I år ventes den å være på 1.600 prosent.

Tre av fire venezuelanere lever i dag i fattigdom, og krisen er de siste par årene forverret av amerikanske sanksjoner og koronapandemien. Flere millioner har forlatt landet for å søke lykken andre steder.

Før fredagens reform krevdes det sju sedler på en million bolivars for å kjøpe ett brød. I mai ble minimumslønnen tredoblet, men selv da var ikke en månedslønn nok til å kjøpe et kilo kjøtt.

Myndighetene planlegger nå å gå over til en helt digital økonomi for å unngå stadig å måtte kutte nuller og trykke opp nye sedler.

Millionseddelen, som er verdt cirka 2 kroner, er for tiden den største seddelen. Men når det kreves så mange sedler for enkle kjøp, foregår 70 prosent av alle transaksjoner i amerikanske dollar, og i grenseområdene i colombianske eller brasilianske penger.

Les også

Venezuela trykker millionsedler

Les også

Venezuelas inflasjon er verdens høyeste: «Ulovlige» penger som bankene ikke kan ta holder økonomien i gang

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Inflasjon
  2. Valuta
  3. Venezuela

Flere artikler

  1. Bunnivå for tyrkisk lira etter overraskende rentekutt

  2. WSJ: Morgan Stanley granskes av FBI og SEC

  3. Styringsrente på 200 prosent i Zimbabwe

  4. Markedsuro svekker kronekursen

  5. Brå kronestyrking før rentemøte i USA