Stor splid om russisk presidentvalg-hacking

Den erfarne republikanske senatoren Lindsey Graham sier han ble hacket av russerne under valgkampen. Anonyme etterretningskilder tror Vladimir Putin var direkte involvert.

HEVDER HACKING: Den republikanske senatoren Lindsay Graham.

Foto: Darren Mccollester AFP
 • NTB
Publisert:

Kreml benekter imidlertid dette torsdag. På spørsmål om den angivelige hackingen svarer Putin-talsmann Dmitry Peskov at disse påstandene er «latterlig nonsens».

Også Donald Trump har avvist blankt at Russland påvirket det amerikanske presidentvalget, men den omstridte hemmelige CIA-rapporten der hackingen omtales fortsetter likevel å skape furore i USA.

Tirsdag kveld opplyste Graham at han ble informert av FBI om at hans kontoer var hacket allerede tre måneder før presidentvalget. Han påpekte også at det republikanske partiet ikke ble på langt nær like rammet av hackingen som Clinton og demokratene.

– Jeg tror likevel ikke at valgresultatet kan betviles. Men Trump må ta et oppgjør med Russland. Dette må russerne betale for, fastslo han.

Les også

AP: Han er USAs neste utenriksminister

– Putin involvert

Like etter fortalte to høytstående kilder i amerikansk etterretning til NBC at de tror Russlands president var personlig involvert i hackerangrepene mot demokratene under valgkampen.

Ifølge etterforskningen de hevder å ha tilgang til, tyder mye på at Putin har instruert hvordan materiale hacket fra demokratene skulle bli lekket og brukt.

Dette skal være en del av en vendetta mot Clinton, etter at hun stilte spørsmål ved gjennomføringen av valget i Russland i 2011.

Les også

Oljetopp med bånd til Putin kan bli USAs utenriksminister

Dårlig start

De nye påstandene kommer i kjølvannet av at en hemmelig CIA-rapport, der de konkluderte med at Russland forstyrret valget i USA og at målet var å hjelpe Trump til seier, ble omtalt av flere amerikanske aviser forrige helg.

Både demokrater og republikanere har bedt om at Russlands rolle i presidentvalget granskes, men Trump er «den eneste» fremtredende amerikaneren som ikke vil gjøre dette. Det mener den tidligere CIA-sjefen Michael Hayden er et dårlig trekk.

– Etterretning bør brukes som basis for rasjonelle politiske beslutninger. Oddsen for at det skjer, ser imidlertid dårligere ut etter denne uken. Vi beveger oss i feil retning, sier han.

Les også

Hackere tar på seg ansvaret for nettangrep

– Latterlig

Det var under et intervju søndag at Donald Trump ifølge mange tidligere CIA-topper gjorde en tabbe da han sa at deres konklusjon var «latterlig».

– De har ikke peiling på om det er Russland eller Kina eller noen andre. Det kan godt hende det er noen som sitter i en seng et eller annet sted, sa Trump, før overgangsteamet hans spisset det ytterligere:

– Dette er de samme folkene som sa at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen, sa de.

Amerikansk etterretning har varslet at de vil offentliggjøre mer informasjon om Russlands forsøk på å påvirke presidentvalget etter at en Obama-beordret gjennomgang er ferdig.

Obama har bedt om at dette blir gjort før han går av den 20. januar.

Les også

Omstridt Trump-utnevnelse kan gi nye sjanser for oljeleverandørene

Les også

Han blir USAs utenriksminister

Les også

Tror Fed gasser på i 2017: - Kan bli mer enn tre renteøkninger

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Barack Obama
 3. Demokratene, USA
 4. IT-sikkerhet
 5. USA-valg 2016
 6. Republikanerne, USA
 7. Vladimir Putin

Flere artikler

 1. NBC: Putin involvert i hackerangrepene i USA

 2. Demokratene saksøker Russland, Trump-kampanje og WikiLeaks

 3. Nye lekkasjer: Clinton unnlot å kritisere Wall Street

 4. Trump krever at Kongressen gransker Obama

 5. Obama avviser Trumps avlyttingspåstander