Dette selskapet trosser krisen i Venezuela

Lønningene til innbyggerne i Venezuela gir stadig mindre mat på bordet. Men et amerikansk selskap kan klappe seg på kortholderen.

TAR GREP: Venezuelas president Nicolas Maduro har møtt store utfordringer siden han ble innsatt da Hugo Chavez døde i 2013. Han har blant annet økt minstelønnen i landet for å bøte på stadig stigende priser og påfølgende svakere kjøpekraft hos kjernevelgerne.

Jorge Silva/
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Myndighetene i Venezuela brenner av landets likviditetsreserver, ettersom økonomien synker stadig dypere inn i resesjon.

Kriminaliteten har steget betraktelig. Og på toppen av det hele løper inflasjonen løpsk:

Det er ventet at konsumprisene i landet vil stige hele 200 prosent i løpet av året, hvilket er mest i hele verden.

Det er imidlertid noen som uansett gjør det bra.

Venezuelanerne strømmer til butikkene for å handle før inflasjonen stiger ytterligere. Og ettersom valutaen bolivar har fortsatt å synke i verdi, har det blitt stadig mindre praktisk – og farligere – å betale med kontanter.

«Å handle med kontanter innebærer å frakte med seg en mursteinstykk bunke 100 bolivar-sedler – ikke en super idé i et land med verdens nest høyeste drapsrate», skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

– En fantastisk mulighet

Hvem drar så fordel av dette?

De som kan levere alternativer til de stadig mindre verdifulle papirpengene.

(Saken fortsetter under grafen...)

Grafen viser inflasjonsraten i Venezuela gjennom fjoråret. Dataene er hentet fra Trading Economics.

– Vi øker vår deltagelse i husholdningenes konsum, og erstatter kontanter, selv om familiene kanskje konsumerer tilsvarende eller mindre, sier Mastercards sjef i Latin-Amerika, Gilberto Caldart.

– Det er et paradoks.

MINDRE FINE VANER: Grunnet inflasjonen har venezuelanerne mindre å rutte med. Dette gjør kjøp av «fin» sprit fra utlandet mindre aktuelt, men løfter salget til blant annet denne rom-produsenten.

Ariana Cubillos

Selskapet opplyser ikke hva de tjener i landet, men ifølge Caldart vokser virksomheten i landet i samme takt som i resten av regionen.

Dette til tross for at landets økonomi krymper i betydelig grad.

– Jo mer folk bruker, jo mer inntekter får vi. Venezuela er fortsatt en fantastisk mulighet, sier han.

Pengeverdien stuper

Det internasjonale pengefondet venter en sammentrekning på syv prosent i Venezuelas brutto nasjonalprodukt dette året, etter en nedgang på fire prosent i fjor.

Ifølge Wall Street Journal er verdien av myndighetenes pengebinge, som i stor grad er fylt med gull, redusert med omtrent en tredjedel siden president Nicolas Maduro ble innsatt i april 2013.

Samtidig er verdien av én amerikansk dollar oppe i rundt 300 bolivar, hvilket er betraktelig svakere enn den statlig fastsatte vekslingskursen på 6,3 bolivar.

Dette betyr at den største bolivar-seddelen er verdt kun 33 amerikanske cents i annenhåndsmarkedet.

Les også

Venezuelas nabo med forslag: Vil bytte toalettpapir mot olje

Håper på Opec og Gud

Venezuela er blant landene som har blitt hardest rammet av fjorårets fall i oljeprisene, ettersom olje står for omtrent 96 prosent av landets inntekter i utenlandsk valuta.

President Maduro er naturlig nok en av de fremste pådriverne for prisstabiliserende tiltak både i og utenfor Opec.

– Vi jobber med en avtale som forhåpentligvis kan bli en realitet i juni, angående en annonsering fra Opec og noen av verdens andre viktige oljeprodusenter om å stabilisere markedet i andre halvår, sa Maduro i forrige uke, ifølge Reuters.

Han mener at det beste både for Venezuela og Opec vil være å stabilisere prisene på rundt 100 dollar per fat på mellomlang sikt.

Dette er etter alle solemerker ikke konsensus innad i oljekartellet. Det spekuleres i om flere av kjernemedlemmene, deriblant Saudi-Arabia, ser seg lite tjent med en slik utvikling.

Men presidenten gir ikke opp håpet.

– Gud vil gi, sier Maduro.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela

Flere artikler

  1. Maduro stenger grensen mot Colombia

  2. IMF: Her vil prisene vokse med 1,37 mill. prosent

  3. Her stiger prisene med 481 prosent

  4. Annonsørinnhold

  5. Giganthopp for Venezuelas bensinpriser

  6. Verdens laveste bensinpris skal økes: – Et uttrykk for at økonomien er skakkjørt