WSJ: Ledende oljeland vil forlenge produksjonskutt

De to oljerike landene Saudi-Arabia og Russland ønsker tre måneder forlengelse av oljekuttavtalen.

KUTT: Saudi Arabias energiminister Khalid al-Falih (t.v.), og Russlands energiminister Alexander Novak (nummer to fra høyre) vil forlenge kutt i oljeproduksjonen til juni neste år.
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Både Russland og Saudi-Arabia har lenge stått i spissen for en forlenget avtale der Opec-medlemmer, samt 11 oljeproduserende land utenfor Opec foretar store kutt i oljeproduksjonen.

Nå skriver Wall Street Journal at Saudi Arabias energiminister Khalid al-Falih har diskutert en forlengelse på nye tre måneders produksjonskutt med Russlands energiminister Alexander Novak under et møte i St. Petersburg i juli.

Informasjonen kommer fra anonyme kilder tett på representantene.

I etterkant av møtet skal landene ha drevet lobbyvirksomhet mot andre land for å få en kuttforlengelse på plass, skriver avisen.

Ikke overraskende

– Vi trodde også at det ville bli en forlengelse av kuttavtalen, men vi trodde det ville komme frem på Opec-møte i november, noe det fremdeles kan gjøre, sier Omdal til E24.

POSITIV: Oljeanalytiker i Pareto Securities Trond Omdal tror en forlengelse av kuttavtalen vil være bra og nødvendig for oljeprisens styrkelse.

Han mener onsdagens nyhet er positiv, men på kort sikt er markedet opptatt av en helt annen ting i forbindelse med Saudi-Arabia.

– Det viktigste for markedet er at Saudi-Arabia faktisk gjennomfører eksportkuttene med en million fat i august som planlagt, til totalt 6,6 millioner far per dag, sier Omdal.

Analytikeren tror for øvrig at en forlengelse av kuttavtalen er viktig for å få prisen opp på 60 dollar som er det langsiktige målet for landene.

Marked i fritt fall

Det var store forhåpninger da Opec sammen med 11 oljeproduserende land ble enige om en avtale om kutt i oljeproduksjon.

Det var første gang på 15 år at landene ble enige om en kutt-avtale.

Frem til nå har avtalen hatt liten effekt på oljeprisen, mye på grunn av USAs heftige produksjon av skiferolje.

Selv om avtalen ikke har ført til det ønskede resultatet, har flere land, inkludert Russland sagt at dagens oljeprisnivå fungerer.

– Vi er faktisk i stand til å leve med en oljepris på 40 dollar eller mindre – for alltid, sier Russlands økonomiminister Maxim Oreshkin, i et intervju med Bloomberg Tv.


Den opprinnelige avtalen ble fornyet i mai i år og strekker seg til ut første kvartal neste år. Den vil vare til ut juni neste år om den nye forlengelsen trer i kraft.
– Om Opec og ikke-Opec produsenter går ut av markedet i mars er det mulig at oljetradere vil reagere negativt og oppføre seg som at markedet er i fritt fall, sa en representant for Saudi-Arabia til Wall Street Journal.

Les også

Krevende for Opec å øke oljeprisen: – Må sette tak i flere år

Skal møte Venezuela

KRISE: Venezuelas president Maduro befinner seg i en vanskelig situasjon etter at USA sanksjonerte landets viktigste industri – oljesektoren. Nå møter landet Opec for i tillegg å snakke om produksjonskutt.

Som et ledd i prosessen med å få forlenget avtalen vil den venezuelanske oljeministeren Eulogio del Pino møte Russiske og Saudi Arabiske representanter i september.

Venezuela er i en kinkig situasjon etter at president Donald Trump nylig la sanksjoner på landets oljeproduksjon for å svekke landets president Nicolás Maduro.

Forlengelsen er allerede diskutert med ulike golfland.

– Energiminister Falih er veldig forpliktet til å få en forlengelse av avtalen i boks, sier en senior oljerepresentant fra Saudi-Arabia til Wall Street Journal.

Uenige om effekten


Norske oljeanalytikere har vært uenige om effekten av avtalen.
Thina Saltvedt tror amerikanerne ødelegger for håpet om en stigende oljepris.
– Sånn som jeg ser det får man ikke balansen. Vi ser at amerikanske produksjon av skiferolje overrasker på oppsiden. Det overgår alt hva man har ventet. Det er mye tøffere enn de trodde, sier hun.
Torbjørn Kjus i DNB Markets tror derimot at det amerikanske markedet er overvurdert.
– Noen tror skiferolje har vokst like mye som Opec har kuttet, men sånn er det ikke. Hvor det kommer fra, vet jeg ikke. Opec har kuttet tre ganger så mye som det skiferoljeproduksjonen har økt, sa han rett før sommeren.

FALLENDE: Oljeprisen har falt godt onsdag formiddag og et fat olje er verdt 51,45 dollar.
Les også

Trump hadde russisk forretningskontakt, ifølge medier

Les også

Orkanen Harvey kan stoppe millioner av oljefat – hver dag

Les også

Trump innfører sanksjoner mot Venezuelas oljekjempe

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Opec
 2. Olje og gass
 3. Oljebransjen
 4. Russland
 5. Saudi-Arabia

Flere artikler

 1. Dette er de sentrale aktørene i oljekutt-spillet

 2. Betalt innhold

  Russland støtter Opecs produksjonsøkning

 3. Betalt innhold

  OPEC undertegner ny avtale med allierte

 4. Oljeprisen stiger etter nye kuttsignaler

 5. Bloomberg: Opec enige om å forlenge kuttavtalen til 2020