Trump sier Kina er «tatt på fersken» med oljefrakt til Nord-Korea

Kinas forhold til Nord-Korea kan få konsekvenser for handelspolitikken mellom verdens to største økonomier, advarer president Donald Trump. 

NORD-KOREA-HANDEL: Disse satellittbildene fra Det amerikanske finansdepartementet ble frigitt 21. november som bevis for at skip frakter olje til Nord-Korea.
Publisert:

«Tatt på fersken – veldig skuffet over at Kina tillater å frakte olje til Nord-Korea. Det vil aldri bli en fredelig løsning på Nord-Korea-problemet hvis dette fortsetter,» tvitret den amerikanske presidenten torsdag.

Også i et stort intervju med New York Times fredag går Trump i rette med Kina.

Han mener landet er blitt «tatt på fersken» i å hjelpe Nord Korea med oljeforsyninger.

Sør-Korea beslaglegger oljetanker

Sørkoreanske aviser skrev denne uken at Kina frakter olje til Nord-Korea med skip, og siterer kilder i den sørkoreanske regjeringen på at amerikanske spionsatellitter har oppdaget rundt 30 oljeforsyninger siden oktober i høst.

Det amerikanske finansdepartementet publiserte i november satellittbilder av oljefrakt, men nevnte ikke Kinas rolle eller skipenes landtilhørighet.

Kinesiske myndigheter avviser påstandene til Trump overfor Reuters. I eksporttallene til Kina er oljefrakten ikke oppført, ifølge Financial Times.

Å hjelpe Nord-Korea med oljeforsyninger kan være i strid med FNs resolusjon fra september. FNs sikkerhetsråd vedtok da maksbegrensninger på oljeeksporten til landet. USA foreslo total oljeembargo, men fikk ikke gehør for tiltaket i FN.

Fredag morgen melder det sørkoreanske utenriksdepartementet at den Hongkong-registrerte oljetankeren the Lighthouse Winmore er blitt beslaglagt på grunn av mistanke om overføring av olje til et nordkoreansk skip i internasjonalt farvann.

The Lighthouse Winmore er én av to Hongkong-registrerte skip USA har bedt FN om å svarteliste fra internasjonale havner, ifølge CNN.

– FNs Sikkerhetsråd forbyr overføring av varer til et nordkoreansk skip, sier en talsperson.

Slik kan en ny Korea-krig true Asias olje

– Krig viktigere enn handel

Amerikanske myndigheter forsøker å få Nord-Korea til å bygge ned atomprogrammet i landet, og vil at verdens nest største økonomi skal legge hardere press på nabolandet.

– Jeg har hatt en myk linje overfor Kina, fordi det eneste som er viktigere enn handel for meg, er krig, sier Trump i intervjuet.

I september videreformidlet statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA trusler fra Pyongyang om å senke Japan med atomvåpen og redusere USA til «aske og mørke».

USAs president Donald Trump truet på sin side Nord-Korea med «ild og vrede» i begynnelsen av august.

Senest i november gjennomførte Nord-Korea en prøveoppskytning av en ballistisk missil. Rakettoppskytningene har rammet børshandelen en rekke ganger i 2017.

Vil se på handelspolitikken om Kina bidrar

Under valgkampen for presidentembete i 2016, varslet Trump en tøffere linje overfor Kina i handelspolitikken.

Eksperter fryktet handelskrig mellom landene dersom Trump igangsatte proteksjonistiske tiltak som tollbarrierer mot Kina, noe som også kunne få alvorlige konsekvenser for Norge.

Trump viser i intervjuet med New York Times til at USA har et handelsunderskudd med Kina på 350 milliarder dollar, og at handelen mellom verdens to største økonomier kan bli preget av konflikten med Nord-Korea.

– Jeg kan vurdere handelspolitikken, i alle fall for en periode, om Kina hjelper meg med Nord-Korea. Og det har jeg gjort. Men jeg er ikke begeistret for at oljen går inn i landet, sier Trump til avisen.

TVITRER: President Donald Trump sier han er skuffet over Kina for handelsforbindelsene til Nord-Korea.

Kina og Russland er Nord-Koreas største oljeeksportører. Kina er Nord-Koreas fremste handelspartner, og anslagsvis 90 prosent av oljeforbruket i Nord-Korea kommer fra Kina. Amerikanske myndigheter har tidligere anslått at Pyongyang importerer 10.000 fat råolje daglig.

USA har siden 2016 hatt null handel med Nord-Korea, ifølge Det amerikanske finansdepartementet.

Les også

Lavrov og Tillerson drøfter Nord-Korea

Les også

USA beskylder Nord-Korea for dataangrep

Les også

Japan med nye sanksjoner mot Nord-Korea

Publisert:

Her kan du lese mer om