Donald Trump tar handelsgoder fra Tyrkia og India: – Bryter med gammelt handelsprinsipp

Den amerikanske presidenten mener Tyrkia og India ikke lengre oppfyller kravene til å få handelshjelp. Tyrkia mener det vil skade små og mellomstore amerikanske selskaper.

Her er containerterminalen ved havnen i Chennai i India.
  • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

Denne uken ble det kjent at USA har besluttet å frata både India og Tyrkia såkalt preferansetollbehandling (Generalized System of Preferences), som gir utviklingsland anledning til å eksportere varer uten at de må betale toll, eller at de slipper med reduserte tollsatser ved innførsel. Dette skjer innen 60 dager fra 4. mars.

Dette tollprogrammet er det største og eldste amerikanske tollpreferanseprogrammet, og ble etablert i 1974.

India har vært det landet som har tjent mest på avtalen.

Les på E24+

Syv mulige børsvinnere om handelskrigen tar slutt

– Etter ordre fra president Donald Trump, kunngjorde handelsrepresentant Robert Lighthizer i dag at USA skal avslutte India og Tyrkias fordeler gjennom Generalized System of Peferences (PGS)-programmet, fordi de ikke lengre oppfyller kriteriene, sto det i en pressemelding fra handelsrepresentantens kontor mandag.

Trapper opp

– Nå er det ikke bare Kina, men Trump trapper også opp retorikken mot India og Tyrkia, sier seniorforsker Arne Melchior ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

Arne Melchior forsker på internasjonal handel i NUPI.

Indias handelsminister avdramatiserer situasjonen, og forteller at ordningen bare har resultert i drøyt 1,6 milliarder kroner i spart toll.

Han mener dette vil ha små følger for samhandelen.

– Avgjørelsen reflekterer at de to sidene ikke har klart å bli enige om flere handelssaker, men det er ikke en avgjørelse India vil kjempe mot, sier Monideepa M. Mukherjee på vegne av Indias handelsdepartement til nyhetsbyrået AP. Hun er enig i at India har blitt for store for å inngå i programmet.

Gammelt prinsipp

Tyrkias handelsminister sier på sin side at dette kun vil skade små og mellomstore amerikanske selskaper.

Tyrkia importerte varer verdt 20,9 milliarder dollar gjennom avtalen i løpet av de første elleve månedene i 2018, og eksporterte varer verdt 1,74 milliarder dollar til USA.

– Prinsippet om særbehandling av utviklingsland i handelspolitikken har blitt forsvart i 50 år, men nå har den amerikanske presidenten fratatt India og Tyrkia handelspreferansene. Presidenten krever gjensidighet i handelen, og han har et poeng, sier Melchior.

– Men mangelen på gjensidighet overfor utviklingsland har vært et bevisst valg for å fremme utvikling. I diskusjonene om reformer i WTO er dette et kontroversielt tema, der utviklingslandene kjemper for sine interesser, legger han til.

Tonen mellom USA og Tyrkia har vært spent de siste månedene. I januar truet Trump med å ødelegge Tyrkia økonomisk, dersom de gikk til angrep på kurdere etter at USA trekker seg ut av Syria.

Hva USA eventuelt ville gjøre for å ødelegge Tyrkias økonomi var uklart, men i 2018 doblet de toll på import av kull og stål fra Tyrkia, i tillegg til å innføre målrettede sanksjoner mot Tyrkias innenriks- og justisminister

Les også

USA beskylder britene for «drittslenging» om amerikansk kjøtt

Les også

Kilder: Huawei forbereder søksmål mot USA

Les også

Truer med å ødelegge Tyrkias økonomi – frykter dramatiske økonomiske konsekvenser

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. India
  3. Tyrkia
  4. Donald Trump

Flere artikler

  1. USA truer med toll på franske varer verdt 22 mrd.

  2. Nupi-forsker tror Huawei blir sjakkbrikke i handelskrigen

  3. EU og USA har løst krangel om aluminium og stål

  4. Søreide: Slik rammer handelskrigen Norge

  5. Forsker om handelskrigen: – Det vil forundre meg om Huawei ikke har vært et tema