Truer med å ødelegge Tyrkias økonomi – frykter dramatiske økonomiske konsekvenser

Pilene har pekt opp for den tyrkiske liraen etter at den stupte i august. Nå kan en ny trussel fra Trump gi Tyrkias økonomi en ny smell. 

ØDELEGGE: USAs president, Donald Trump, truer med å ødelegge Tyrkias økonomi, dersom de angriper kurdere etter USA har trukket seg ut av Syria. Tyrkia, anført av president Recep Erdogan, svarer med å stille kurdiske grupper med IS.
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert: Publisert:

13. august kunne den tyrkiske valutaen notere seg en historisk bunnotering mot amerikanske dollar. Bekymring over forholdet til USA, kombinert med myndighetenes manglende evne til å dempe inflasjonen, var blant driverne til sommerens svake valutakursene.

Gemyttene har etter dette roet seg mellom USA og Tyrkia, og liraen har steget jevnt i verdi i høst og vinter. Samtidig har inflasjonstallene vist en positiv utvikling.

Men nå går det mot nye problemer for den tyrkiske økonomien: USAs president, Donald Trump, truer nemlig med å «ødelegge» Tyrkia økonomisk, dersom de angriper kurdere etter at USA trekker seg ut av Syria.

Starting the long overdue pullout from Syria while hitting the little remaining ISIS territorial caliphate hard, an… https://t.co/IsQCp2ES5s

Responsen Ibrahim Kalin, som er talsmann for president Recep Erdogan, er at Tyrkia sidestiller kurdiske PKK, PYD og YPG med terrororganisasjonen IS:

Kan skremme investorer

Tyrkia viser med det ingen intensjoner om å forholde seg til truslene fra den amerikanske presidenten. Det kan få store konsekvenser for en allerede svekket tyrkisk økonomi.

– Signalene fra USA kan påvirke kapitalstrømmene og Tyrkias finansieringskostnader. Tyrkias høye vekst på 2000-tallet har vært avhengig av internasjonale investorer for finansiering, sier makroøkonom i DNB Markets, Ole André Kjennerud.

Hva USA vil gjøre for å «ødelegge» Tyrkias økonomi er uklart, men i 2018 doblet de toll på import av kull og stål fra Tyrkia, i tillegg til å innføre målrettede sanksjoner mot Tyrkias innenriks- og justisminister.

– Doblingen av importsatsene forsterket uroen for utsiktene til Tyrkias økonomi dramatisk. Kapitalstrømmene stoppet ikke bare opp, vi så også en stor utgang av kapital. Det er denne type effekter politiske signaler kan gi, noe som påvirker økonomien dramatisk og umiddelbart, sier Kjennerud.

KAPITALFLUKT: Nye sanksjoner mot Tyrkia kan skremme investorer fra å investere i landet, mener økonom hos DNB Markets, Ole André Kjennerud.

Skyhøy inflasjon.

USA står for 4,9 prosent av Tyrkias eksport og 5,5 prosent av landets import. De er med andre ord langt fra Tyrkias viktigste handelspartner.

– Det vi så i fjor etter den økte tollsatsene fra USA, er at effekten kan bli større enn du kan lese direkte av import- og eksporttall, fordi det påvirker internasjonale investorer, sier Kjennerud.

I takt med styrket valuta, så har de ekstreme inflasjonstallene i Tyrkia gått fra å ligge på over 25 prosent i høst, til å ligge rett over 20 prosent i starten av 2019, viser tall fra Trading Economics.

Les også

Rapport: Ti farer for 2019 som kan snu verden på hodet

Dersom den tyrkiske liraen synker på nytt, så blir det dyrere å importere varer fra utlandet, noe som sender prisene opp for importere varer.

– På kort sikt betyr svekket valuta at kjøpekraften bli verre. Til tross for dette er det ikke sikkert at inflasjonen tiltar ytterligere, det er heller sannsynlig at inflasjonen holder seg opp på et høyt nivå lenger enn tidligere antatt, sier Kjennerud.

Kjennerud tror ikke en ny smell fra Tyrkias økonomi vil smitte til landene i nærområdet.

– Oljeprisen er det som avgjør utviklingen i Midtøsten-regionen, enkelt sagt. Ser vi inn mot Europa, er Tyrkia en uviktig handelspartner, og få banker i Europa er eksponert mot Tyrkia i stort omfang, sier Kjennerud.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Tyrkia
  2. USA
  3. Donald Trump

Flere artikler

  1. Trump truer med å ødelegge Tyrkias økonomi: Vil ha øyeblikkelig våpenhvile

  2. Tyrkia har innledet militæroffensiv nord i Syria

  3. Tyrkisk lira til nytt bunnivå etter renteutspill fra Erdogan

  4. Ekspert: Tyrkia på vei mot økonomisk kollaps

  5. Børsras og valutakaos i Tyrkia før lokalvalg