Donald Trump kunne vært dobbelt så rik om han satte pengene i indeksfond

Presidentkandidat Donald Trump liker å skryte av hvor god forretningsmann han er. Men hadde han satt pengene i et ordinært indeksfond, i stedet for i eiendom, ville han vært mye rikere.

THE DONALD: Trump har tjent milliarder på å investere i eiendom, men hadde han investert i indeksfond, hadde han tjent enda mer.
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

Ifølge MoneyTalksNews ville Donald Trump vært god for det dobbelt av det han er i dag, om han, i stedet for å sette pengene i eiendom, hadde investert i et indeksfond som speiler den amerikanske S&P500-indeksen.

S&P500 er en indeks bestående av 500 store amerikanske selskaper.

Lørdag forrige uke vant Donald Trump republikanernes nominasjonsvalg i South Carolina, og tirsdag denne uken vant han også i Nevada med overlegne 46 prosent av stemmene. Den frittalende eiendomsmogulen rykker med det stadig nærmere å bli republikanernes presidentkandidat til det amerikanske presidentvalget senere i år.

Les også

Trump vil gjøre det enklere å saksøke mediene

Uenig med Forbes

Trump er en velstående mann, og ifølge Forbes' liste over rikeste amerikanere er Trump god for 4,5 milliarder dollar, om lag 40 milliarder kroner.

Trump selv hevder å være god for over det dobbelte.

Han har gjort et stort nummer ut av at han ikke mottar noen finansiell støtte for å drive valgkamp, ganske enkelt fordi han selv sier å ha råd til å betale ut av egen lomme.

Selv hevder han å ha skaffet seg sin rikdom på «gamlemåten», gjennom å investere i eiendom.

Arvet millioner

Det er ingen tvil om at Trump har tjent store penger selv, men ideen om at han startet på bunnen, og jobbet seg opp, er en sannhet med modifikasjoner. Donald Trumps far Fred var en eiendomsinvestor i New York og han hjalp sønnen med midler til å bygge opp sitt eiendomsimperium.

I 1982 da Forbes liste over USAs rikeste personer ble publisert for første gang, ble Donald Trumps formue estimert til over 200 millioner dollar, om lag 1,3 milliarder kroner, basert på gjennomsnittlig dollarkurs fra 1982.

Trump selv hevder dog at han var god for 500 millioner dollar i 1982, tilsvarende 3,2 milliarder kroner.

Les også

Trump tar initiativ til Apple-boikott

Kunne vært mye rikere

Dersom Donald Trump i 1982, istedenfor å investere i eiendom hadde satt de 200- eller 500 millionene dollar i indeksfondet S&P 500 ville han vært god for det dobbelte av det han er i dag.

Basert på Moneychimps S&P 500 årlige kalkulator over vekstrater ville Donald Trump per 31. desember 2015 fått igjen 40,87 dollar, per investerte dollar i 1982, skriver MoneyTalksNews.

Her er alt du bør vite om indeksfond (krever innlogging)

Dersom vi skal tro Donald Trump, og antar at han faktisk hadde 500 millioner dollar i 1982, ville disse pengene i dag ha vokst til 20,5 milliarder dollar, eller drøyt 178 milliarder kroner med dagens kurs.

Det er 91,2 milliarder kroner mer enn han selv hevder å ha i dag.

Ikke det samme i Norge

Professor Jørgen Haug ved Norges Handelshøgskole sier at bildet er mer komplekst i Norge på grunn av ulik beskatning av aksjekapital og eiendomskapital.

– Ideelt sett ville man sagt at man skal investere i et indeksfond, men det som gjør det mer komplisert i Norge er at det er fordelaktig beskatning på eiendom. Det gjør at nordmenn skal overvekte i eiendom, men jeg ville ikke gått ut med det som et generelt investeringsråd i og med at eiendomsprisene i Norge er såpass høye.

Han påpeker at det på ingen måte er sikkert at det er like attraktivt avkastning på eiendom fremover, som det har vært i Norge de siste 15-20 årene.

– Jeg vil aldri stå bak et investeringsråd som sier at du skal overvekte mye i eiendom på grunn av skattefordelen, men du må fortsatt overvekte noe inntil politikerne setter lik beskatning av aksjekapital og eiendomskapital. Husk likevel på at de flest nordmenn allerede har en stor eiendomsinvestering i huset de bor i.

Les også

Overraskende sterk vekst i USA

Les også

FT: Bloomberg bekrefter at han vurderer å stille i presidentvalget

Les også

Slik kan Trump påvirke verdensøkonomien:
– Ingen økonomer går god for «Trumponomics»

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. USA-valg 2016
  3. Donald Trump

Flere artikler

  1. Biden med massivt reklameforsprang i innspurten

  2. «Fryktindeksen» på sitt høyeste siden brexit

  3. – Dyre aksjefond ikke bedre enn billige

  4. Disse 13 skal utforme Trumps økonomiske politikk

  5. Ingen i verden tjente mer under Trumps presidentperiode