- Tiden med en sterk yuan er forbi

Kina stod for dramatikken forrige uke da de slapp valutaen «fri». Nye overraskelser kan komme når nyhetsstormen har lagt seg, sier sjeføkonom.

STORE BEVEGELSER: Den kinesiske valutaen, yuan, falt kraftig i verdi forrige uke. Bildet viser en forbipasserende utenfor et vekslingskontor i Hong Kong.

Tyrone Siu
Publisert:

– Den kinesiske valutaen, yuan, er et skolebokeksempel i hvordan en sentralbank bør svekke sin valuta, sier Jan Ludvig Andreassen, Eikas sjeføkonom, til E24.

LITE TILTRO: - Det er mye vi ikke vet om den kinesiske økonomien. Jeg stoler eksempelvis lite på de kinesiske veksttallene, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen.

John Thomas Aarø

Tirsdag forrige uke slapp kinesiske myndigheter en «valutabombe». Sentralbanken besluttet å svekke sin egen valuta, yuan, med nesten to prosent.

Valutaen kan svekke seg med opptil to prosent daglig dersom markedskreftene tillater det.

Myndighetene argumenterer for at valuta-frislippet skal gjøre den kinesiske økonomien mer markedsorientert. Det tror ikke sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen på. Han stiller seg skeptisk til tallenes tale fra kinesiske myndigheter.

Andreassen viser til en internasjonal undersøkelse der det kommer frem at ingen forvaltere tror på Kinas vekst i bruttonasjonalprodukt på syv prosent i en årrekke.

E24 bruker også klammer på «valuta-frislippet» til Kina siden det ikke er helt kjent hvordan landets sentralbank styrer valutaen. Her har imidlertid E24 gjort et forsøk.

Eika-økonomen anbefaler kinesiske myndigheter å roe ned.

Han utelukker ikke nye overraskelser fra verdens nest største økonomi når nyhetsstormen har lagt seg.

Les også

– Kan være starten på flere fall i kinesisk valuta

Videre fall

Sjeføkonomen spår en gradvis svakere yuan i flere år fremover. Hvor mye den vil svekkes vil være avhengig av hvordan den kinesiske økonomien utvikler seg.

Andreassen bruker ordet krise idet han beskriver situasjonsbilde for den kinesiske vekstmodellen.

Saken fortsetter under bildet

PENGER TIL SALGS: En selger ser etter nye hender for kinesiske yuan på gaten i Bejing.

Jason Lee

Sjeføkonomen spår en moderat devaluering, det betyr en gravis svekkelse av yuan'en mot amerikanske dollar. Den kinesiske valutaen blir dermed billigere for valutakjøpere med dollar i bytte.

– Den kinesiske yuan vil utover høsten komme ned til 7,0 målt mot amerikanske dollar, ned fra 6,20, spår økonomen.

Klokken 11:51 mandag noteres en kinesisk yuan 6,3961, ifølge Yahoo Finance.

Flere av landene i nærheten av Østens stormakt, Thailand, Indonesia og Sør-Korea, har og vil også nå devaluere sin egen valuta for å ikke miste konkurransekraft, opplyser Jan Ludvig Andreassen.

Saken fortsetter under grafikken

Grafen viser kursutviklingen mellom amerikanske dollar og kinesiske yuan forrige uke.

Les også

Slik fungerer Kinas nye «valutasystem»

Mindre behov for endringer

Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, skriver i mandagens morgenrapport at den kinesiske sentralbankens sjeføkonom Ma Jun uttalte søndag at de endringene som nå er gjort, kan fjerne behovet for lignende justeringer fremover.

Mork mener videre at det er sannsynlig med kursbevegelser, både en sterkere og svakere yuan, i begge retninger fremover.

– Ma har troverdighet i markedet etter sine 13 år som Deutsche Banks sjeføkonom

for Kina.

Les også

Brasil kan få smell etter Kinas valutajustering

Les også

Kinas sorte hull

Les også

4-årig bunn for kinesiske yuan

Her kan du lese mer om