Forventes ytterligere dempet USA-inflasjon: – Sjansen for en overraskelse er stor
Det er sterk enighet blant økonomene om at den nedgående trenden for den amerikanske prisveksten fortsatte i januar, men de øyner mulighet for overraskelser. Mandag stiger Wall Street.
Inflasjonen i USA har dempet seg hver måned siden toppnivået på 9,1 prosent i juni. På samme tid har den amerikanske sentralbanken hevet renten til intervallet 4,5–4,75 prosent.
I desember falt inflasjonen til 6,5 prosent, mens kjerneinflasjonen, som måler prisveksten ekskludert mat- og energipriser, landet på 5,7 prosent.
Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, stiller seg i rekken av økonomer som forventer lavere prisvekst i januar.
– Konsumentprisindeksen er ventet videre ned, på 6,2 prosent, som påvirkes av fallet i råvarepriser, bedre leveringskjeder og flere tilbudssider som har bedret seg.
– Kjerneinflasjonen på årsbasis er ventet litt ned, men ikke fullt så mye, samtidig som det er ventet en sterkt månedsvekst på 0,4 prosent.
Ukjent UiA-professor med børsformue på nesten 200 millioner
Konsensus for kjerneinflasjonen ligger på 5,5 prosent, ifølge Hov.
Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland går sterkere til verks og venter at inflasjonen lander på 6,1 prosent i januar, mens kjerneinflasjonen skal ned til 5,3 prosent.
Mandag er det oppgang på Wall Street, der samleindeksen S&P 500 endte opp over en prosent. Ifølge amerikanske finansmedier vedder investorene på at inflasjonstallene tirsdag vil vise en nedkjøling av prisveksten.
Sjanse for overraskelser
Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea, forventer en vekst i kjerneinflasjonen fra desember til januar, og peker på økte bilpriser som årsak. Videre tror han på en dempelse i prisveksten sammenlignet med januar i fjor.
– Jeg tror at trenden med lavere inflasjon vil fortsette, men det kommer til å være flere dumper på veien.
– Hva er sannsynligheten for at vi får oss en overraskelse i morgen?
– Sjansen for en overraskelse er relativt stor, svarer Bruce.
– Den er ganske stor begge veier, det er fordi inflasjonstallene svinger mye fra måned til måned, det er mange tilfeldigheter som skal inn i de tallene, legger han til.
Priset inn høyere rentetopp
Bruce sier at aksjemarkedet allerede har priset inn en høyere rentetopp en tidligere antatt, på grunn av arbeidsmarkedstall som knuste økonomenes forventning. Tallene viste at det ble skapt 517.000 jobber i januar.
Samtidig forklarer Bruce at inflasjon som overstiger forventningen, vil sende aksjemarkedet nedover.
– Hvis inflasjonen kommer inn på den høye siden, øker det faren for at Fed må ta i så hardt at det ender i en hard landing, noe som kommer til å slå negativt inn på aksjemarkedet, sier han og fortsetter:
– Aksjemarkedet liker ikke høyere renter.
Han forklarer at aksjemarkedet trenger et tall som lander på forventningen eller lavere.
– Frykten for en hard landing har avtatt de siste månedene, men får vi et høyt inflasjonstall, så vil frykten for at Fed må ta igjen mye på rentene og kneble økonomien for å få ned farten, tilta igjen.