Tek-opptur på Wall Street etter Powell-tale

De amerikanske aksjemarkedene, og særlig Nasdaq, klatret i pluss etter uttalelsene fra sentralbanksjef Jerome Powell.

Publisert:

Mandagens nedtur på Wall Street fortsatte fra start tirsdag, men da sentralbanksjef Jerome Powell inntok scenen på en konferanse i Washington rundt klokken 18.50 snudde utviklingen seg, og pilene vendte opp.

Slik endte det for de tre toneangivende indeksene tirsdag:

  • Dow Jones endte opp 0,78 prosent
  • Nasdaq steg 1,90 prosent
  • S&P 500 stengte opp 1,29 prosent

Sentralbanksjefen signaliserte først og fremst at arbeidet med å få inflasjonen ned var i gang, men at det «er en lang vei å gå». Samtidig gjorde han det klart at veien ville bli humpete.

– Det viktigste å ta med seg er at Powell hadde muligheten til å signalisere et skifte til en mer aggressiv holdning, og han tok den ikke, skriver sjeføkonom Bill Adams i Comerica Bank i Dallas, ifølge Bloomberg.

Sinead Colton Grant, kapitalforvalter i BNY Mellon Wealth Management, mener markedet fortsatt justerer seg etter de kruttsterke jobbtallene fra USA fredag. Arbeidsledigheten er nå nede på 3,4 prosent.

Det sørget for nedturen på Wall Street både før og etter helgen.

– Det er derfor vi ser en ørliten tilbakegang, sier Colton Grant til CNBC tirsdag.

Les på E24+

Alt kan skje neste vinter

Aggressiv linje

Det var knyttet stor spenning til sentralbanksjefens samtale under Economic Club of Washington tirsdag kveld.

– Prosessen med å få inflasjonen ned har begynt, og den har begynt i varesektoren. Men den har en lang vei å gå, sa Powell under intervjuet.

De tre store indeksene snudde både ned og opp igjen etter uttalelsene.

Den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve, Fed) hevet onsdag forrige uke renten med 0,25 prosentpoeng. Fed har valgt en aggressiv linje med rentehevinger på rad og rekke. Først med tre triple rentehopp på 0,75 prosentpoeng også to doble rentehopp på 0,5 prosentpoeng.

Videre påpekte Powell at jobbtallene var sterkere enn ventet for Fed, akkurat som for de fleste andre, men at sterkere jobbvekst enn ventet er et eksempel på at veien vil være humpete.

Sentralbanktopp Raphael Bostic, som er Atlantas Fed-sjef, sa i et intervju med Bloomberg mandag at jobbtallene øker sannsynligheten for at rentetoppen blir høyere enn tidligere antatt.

Etter det som generelt har vært en positiv start på året på Wall Street, er det ventet en nedgang i tiden som kommer.

Det var stor bevegelse i etterhandelen på Wall Street mandag. Det gikk blant annet hardt ut over læringsselskapet Chegg. Aksjen falt 22,7 prosent etter at de offentliggjorde tallene fra 2022, som var under forventning.

Mot slutten av handelsdagen tirsdag er aksjen ned 17,9 prosent.

Voldsomme svingninger

Den kriserammede amerikanske interiørkjeden Bed Bath & Beyond varslet sent mandag kveld at det vil gjennomføre salg av nye aksjer verdt mer enn 1 milliard dollar, tilsvarende godt over 10 milliarder kroner.

Angivelig har selskapet i løpet av natten klart å sikre nok støtte fra investorer til å gjennomføre kapitalinnhentingen. Det får Wall Street Journal opplyst fra ikke-navngitte kilder. Selskapet har foreløpig ikke kommentert disse opplysningene.

Det har likevel ikke skremt aksjonærene vekk fra selskapet. Mandag kveld klatret aksjen mer enn 90 prosent på Wall Street. Hittil i år er aksjen opp mer enn 150 prosent.

Men det var før meldingen om forsøket på å hente frisk kapital. I etterhandelen natt til tirsdag raste aksjen rundt 37 prosent.

Da markedet åpnet tirsdag raste den over 40 prosent fra start. Ved stenging er aksjen ned 48,6 prosent.

Publisert: