Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen bekrefter handelsavtale mellom Norge og Brasil

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) bekrefter at Norge og Brasil er enige om en handelsavtale. - Vi ser alvorlig på situasjonen i Amazonas.

  • NTB
  • Emil Mogård
Publisert:,

– Et viktig tema har vært bærekraftig skogforvaltning, hvor partene blant annet forplikter seg til å bekjempe ulovlig hogst og ivareta urfolks rettigheter. Det støtter opp om det norske ønsket om en bærekraftig forvaltning av blant annet Amazonas, sier Torbjørn Røe Isaksen til NTB.

Brasils president Jair Bolsonaro meldte fredag kveld at forhandlingene om frihandelsavtalen mellom det søramerikanske handelsforbundet Mercosur og EFTA-landene er avsluttet og at en avtale er inngått. Lørdag formiddag bekreftet Isaksen opplysningene.

Les også

Bolsonaro: Brasil trenger ikke tysk bistand til regnskogen

Verken Norge eller de øvrige EFTA-landene, Sveits, Island og Liechtenstein hadde kommentert resultatet av forhandlingene før statsrådens bekreftelse, men ryktene om enigheten ansporet til kraftig kritikk.

LES OGSÅ: EFTA har inngått handelsavtale med Brasil

– Skandale

– Det er en skandale om Norge slutter seg til dette mens Amazonas brenner. Vi krever at regjeringen sier nei til handelsavtalen så lenge Brasil ikke gjør mer for å stanse avskogingen, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB

SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

– Irland har varslet at de vil si nei til EUs tilsvarende avtale med Mercosur. Det er trist at Norges regjering ikke bryr seg like mye om Amazonas. Her må klima settes foran penger, sier han.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) er ikke overrasket over at Norge har sluttført forhandlingene.

– De signalene næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kom med på forhånd, viste at det var viktigst for regjeringen å få en avtale, ikke å bruke forhandlingene til å stanse avskogingen i Amazonas, sier MDGs nasjonale talsperson Arild Hermstad til NTB.

– Alvorlig situasjon

– Regjeringen ser alvorlig på situasjonen i Amazonas og den senere tids utvikling. Avtalen inneholder et omfattende kapittel om handel og bærekraftig utvikling som støtter opp under våre internasjonale avtaler når det gjelder miljø, klima og arbeidstakerrettigheter, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

– For først gang har vi også fått med en bestemmelse om handel og bærekraftig landbruk. Avtalen inneholder også en gjensidig forpliktelse om å gjennomføre Paris-avtalens klimamål. Avtalen legger ikke til rette for økt import av storfekjøtt eller soya, opplyser departementet.

Forhandlingene om frihandelsavtalen med Mercosur har foregått parallelt med EUs forhandlinger, som ble sluttført i sommer.

Tusk: Blir neppe ratifisert nå

EU ratifiserer neppe handelsavtalen med Mercosur-landene, all den tid Brasil ikke gjør mer for å beskytte Amazonas, sier EU-president Donald Tusk.

Forhandlingene mellom EU og det søramerikanske handelsforbundet Mercosur ble avsluttet i juni, men en avtale er ennå ikke ratifisert. Det kommer heller ikke til å skje med det første, tror Tusk.

Donald Tusk

Foto: Frank Augstein AP

– EU står ved avtalen, men det er vanskelig å se for seg en ratifiseringsprosess all den tid den brasilianske regjeringen tillater ødeleggelse av Amazonas, sier Tusk.

Millioninnsamling for regnskogen

Regnskogfondet er overveldet av støtten i kjølvannet av brannene i Amazonas. På to dager har mer enn 27.000 samlet inn over 5,5 millioner kroner til verdens regnskoger.

– Det er helt overveldende. Vi har vært fortvilet i månedsvis, og det å se at vi endelig når frem er godt, sier generalsekretær i Regnskogfondet Øyvind Eggen.

Les også

Brasil kan få ny pensjonsreform – porteføljeforvalter ser stor oppside

Organisasjonen får også tildelt en del statlige midler, men sier det er denne folkestøtten som er motiverende.

– Dette er en veldig tydelig støtteerklæring, og en marsjordre om at vi må fortsette å stå på. Vi hadde satt et mål på 50.000 kroner første gang, og har stadig måttet øke. Dette er hinsides.

Selv om pengene ikke er øremerket brannene i Amazonas, lover Eggen at pengene vil bli brukt på best mulig måte.

– Det er ikke vanskelig å bruke pengene på en god måte. Arbeidet med hvordan vi gjør dette starter mandag. Vi lytter, og vet hva som har motivert til denne støtten, så det vil selvsagt bli en kraftig økning til arbeidet i Brasil.

Les også

EFTA har inngått handelsavtale med Brasil

Les også

Bolsonaro: Brasil trenger ikke tysk bistand til regnskogen

Les også

Brasil kan få ny pensjonsreform – porteføljeforvalter ser stor oppside

Her kan du lese mer om

  1. Brasil
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. EFTA har inngått handelsavtale med Brasil

  2. Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale

  3. EU enig med søramerikanske land om ny frihandelsavtale

  4. Annonsørinnhold

  5. Østerrikes nye regjering vil si nei til EUs Mercosur-avtale

  6. Norsk laksenæring med på globalt soya-opprør mot Brasil