Trump sparker FBI-sjef Comey

Det hvite hus bekrefter at president Donald Trump avskjediger James Comey som direktør av FBI. Arbeidet med å finne hans erstatter starter umiddelbart. 

OVERRASKENDE AVSKJED: Bildet viser USAs president Donald Trump, side om side med det som nå er den tidligere FBI-direktøren James Comey.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Trump har tatt beslutningen etter «en klar anbefaling» fra justisminister Jeff Sessions og visejustisminister Rod Rosenstein, sier presidentens talsmann Sean Spicer.

– FBI er en av landets mest verdsatte og respekterte institusjoner, og dagen i dag markerer en ny begynnelse for vår kronjuvel innen rettshåndhevelse, sier Trump i en pressemelding sendt fra Det hvite hus.

Den overraskende avgjørelsen kommer bare kort tid etter at det føderale politiet rettet en setning Comey hadde sagt under ed om Clintons eposter.

Ikke hundre og tusener

Comey har ledet arbeidet med å etterforske eventuelle forbindelser mellom Trumps valgkamp og Russland, i tillegg til å være sentral i kontroversen om tidligere presidentkandidat Hillary Clintons bruk av en privat server til eposter, da hun var utenriksminister.

Under en høring hadde Comey sagt at Clintons nære rådgiver Huma Abedin hadde videresendt «hundrede og tusener» av eposter til sin ektemann, inkludert eposter med hemmeligstemplet informasjon. Men tirsdag rettet FBI på denne uttalelsen. Det var kun «et lite antall» av de tusener av eposter som ble funnet på datamaskinen som hadde blitt videresendt, de fleste var sikkerhetskopier fra annet elektronisk utstyr.

I en tale i forrige uke anklaget Hillary Comey for å ødelegge hennes sjanser til å bli president ved å igangsette en ny etterforskning av den såkalte epostsaken få dager før valgdagen.

Les også

FBI frigir dokumenter fra Clinton-etterforskning

Kritiserer epost-håndtering

Og det er tilsynelatende epostsaken som koster Comey jobben. Visejustisminister Rod Rosenstein skriver til sin sjef, justisminister Jeff Sessions, at han «ikke kan forsvare Comeys håndtering av serversaken».

I den skriftlige oppsigelsen skriver Trump til Comey at han ikke på en effektiv måte kan lede byrået. Videre skriver han at det er behov for å finne en FBI-sjef som kan gjenopprette offentlighetens tillit til myndigheten.

Comey ble utnevnt til et ti år langt åremål i stillingen av president Barack Obama i 2013.

Les også

Lekket e-post viser Wall Street-vennlig Clinton

Stort feiltrinn

Charles Schumer, Demokratenes leder i Senatet, sier det var et stort feiltrinn av president Donald Trump å gi FBI-sjef James Comey sparken.

–Tidligere i dag ringte president Trump meg og informerte om at han gir direktør Comey sparken. Jeg sa til presidenten, «Herr president, med all respekt, du gjør en stor feil», sier Comey til journalister tirsdag kveld lokal tid.

–Denne etterforskningen må ledes så langt unna Det hvite hus som mulig, og lengst mulig unna noen Trump har utnevnt, sier han videre.

Andre demokrater krever også at en uavhengig kommisjon eller aktor skal etterforske de mulige forbindelsene mellom Trumps valgkamp og Russland. Senator Kamala Harris skriver at det ikke kan ventes med å igangsette en uavhengig etterforskning.

Les også

CIA: Russland forstyrret valget for å støtte Trump

Paralleller til Watergate

Donald Trumps avskjedigelse av FBI-sjefen sammenlignes med da president Richard Nixon sa opp en spesialetterforsker mens Watergate-saken pågikk.

–Dette er som Nixon, sier senator Patrick Leahy, som kaller årsaken til oppsigelsen av James Comey «absurd».

– Fikenblad-forklaringen forsøker å dekke over den unektelige sannheten: Presidenten fjernet den sittende FBI-direktøren under en av de mest kritiske etterforskningene av nasjonal sikkerhet i vårt lands historie, en som involverer seniormedarbeidere i Trumps valgkamp og administrasjon, angriper han.

Også demokraten Bob Casey og flere medier trekker paralleller fra tirsdagens oppsiktsvekkende oppsigelse til da juristen Archibald Cox, spesialetterforsker under den Watergate-saken, ble oppsagt på direkte ordre fra president Nixon i 1973. Som direkte følge leverte justisminister Elliot Richardson og visejustisminister William Ruckelshaus sine oppsigelser.

President Nixon benektet enhver befatning med den ømtålige saken, og avviste påstandene om at han hadde forsøkt å tildekke sin egen rolle i den. Mindre enn ti måneder senere måtte Nixon forlate presidentembetet som følge av Watergate-skandalen.

Les også

Kilder hevder Trump vurderer å trekke USA fra NAFTA-avtalen

Les også

Clinton: – Trump kan kaste USA ut i ny resesjon

Les også

Trump-administrasjonen legger frem skatteplan: Bekrefter kraftig skattekutt

Les også

Det hvite hus: Husker ikke at Trump møtte russisk ambassadør

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. FBI
  2. Donald Trump
  3. Hillary Clinton

Flere artikler

  1. Sessions avviser kontakt med Russland

  2. Trump: – Den største heksejakten i amerikansk historie

  3. Avis: – Mueller etterforsker Trump

  4. Trump vurderer å sparke spesialetterforsker Mueller

  5. Trump til angrep på FBI og Muellers Russland-gransking