Nytt missil senker Asia-børsene

En rekke av Asia-børsene faller tirsdag, etter at et missil fra Nord-Korea passerte over Japan og havnet i havet.

FALLENDE KURS: De asiatiske børsene faller tirsdag, etter at en rakett ble skutt opp i Nord-Korea og falt ned i havet etter å ha flydd over Japans nordre øy Hokkaido. Her ser folk på togstasjonen i Seoul på bilder av oppskytingen på fjernsyn. Teksten sier "Nordkoreansk missil flyr 2.700 kilometer."
Publisert:

Oppskytingen av nok et interkontinentalt missil fra Nord-Korea ryster Asia.

Børsene faller, ledet av Sør-Korea og Australia.

S&P Asia 50-indeksen er ned 0,72 prosent. Denne indeksen består blant annet av storselskaper som sørkoreanske Samsung og kinesiske Tencent.

Ifølge Wall Street Journal passerte raketten over Japansk nordlige øy Hokkaido, og landet i havet etter å ha flydd 2.700 kilometer. Missilet var i lufta i 14 minutter.

Japanske myndigheter sendte ut varsel til befolkningen nord i landet og ba dem søke dekning i stødige bygninger eller under bakken.

– Jeg våknet av rakettalarmen på mobiltelefonen min, sier Ayaka Nishijima (41) i byen Morioka i en tekstmelding til Reuters.

– Jeg følte meg ikke forberedt i det hele tatt. Selv om vi får disse varslene så er det ikke noe sted å løpe til. Det er ikke slik at vi har en kjeller eller et bomberom, alt vi kan gjøre er å gå bort fra vinduet, sier hun.

Advarselen ble avblåst da raketten gikk ned i havet.

Ifølge Reuters reagerte markedene på utviklingen med å selge aksjer og kjøpe antatt trygge investeringer som gull, sveitserfranc og japanske yen.

Slik er utviklingen på de asiatiske børsene:

  • Den sørkoreanske Kospi-indeksen faller 0,71 prosent
  • Den japanske Nikkei-indeksen er ned 0,57 prosent
  • Australias ASX200 er ned 0,99 prosent
  • Hongkongs Hang Seng-indeks er ned 0,36 prosent
Les også

Nord-Korea sikter seg inn mot amerikanske Guam

Japan reagerer kraftig

Den japanske statsministeren har reagert kraftig på oppskytningen, som er femte gang at en nordkoreansk rakett flyr inn i japansk territorium.

– Den opprørende oppskytingen av et missil over landet vårt er en ny og alvorlig trussel som gjør skade på freden og sikkerheten i regionen, sier Shinzo Abe ifølge Reuters.

Abe ber FNs sikkerhetsråd om et hastemøte. Sikkerhetsrådet vedtok nylig nye sanksjoner mot Nord-Korea etter tidligere rakettoppskytinger.

Den japanske statsministeren skal også ha hatt en telefonsamtale på 40 minutter med USAs president Donald Trump, og skal ha fått forsikringer om at USA støtter Japan.

Nord-Korea har tidligere truet med å bombe stillehavsøya Guam, som er amerikansk territorium, men har lagt disse planene på is inntil videre.

GULLET HOPPET: Missilet ble skutt opp den 29. august like etter klokken 23 norsk tid, og gullprisen hoppet med rundt 10 dollar per unse.
Publisert: