Sjeføkonom mener Italia-uro er «tungen på vektskålen» for kronestyrking

Italias populister er på vei inn i regjering. Det øker landets lånekostnader, men kan også få betydning for kronekurs og norske renter, mener sjeføkonom Jan L. Andreassen.

SER KRONESTYRKING: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Det er tungen på vektskålen for veldig mange argumenter som skulle gi oss en sterkere krone, men enda ikke har gjort det, sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen til E24.

Han mener Italia-uroen i markedene den siste tiden, utløst av utsikter til at de populistiske og euroskeptiske partiene Femstjernersbevegelsen og Ligaen danner ny regjering, er enda et argument for en sterkere kronekurs målt mot den felleseuropeiske valutaen.

Mandag kunngjorde partiene sin statsministerkandidat, den heller ukjente advokaten og akademikeren Giuseppe Conte.

I markedene har imidlertid utsiktene til at de to partiene går sammen om å styre eurosonens tredje største, men gjeldstyngede økonomi, utløst uro i både italienske renter og aksjer.

Les også: Frankrike frykter for eurosonens stabilitet etter Italia-valget

Her hjemme er en økonomi i bedring, stigende oljepris og sterkere utvikling i boligprisene forhold som burde har gitt sterkere kronekurs, ifølge Andreassen.

Og med usikkerheten i Italia tror han det blir billigere å kjøpe euro med norske kroner.

Les også

Makrostrateg: Dette vil være den verste koalisjonen for markedet

– Vi har alle gått og klødd oss litt i hodet tror jeg, alle makroøkonomer, over hvorfor kronen har vært så svak, sier sjeføkonomen.

Skeptisk til rentehevinger

Med flere tegn til at Europas økonomi ikke gjør det like sterkt som i fjor, og Italia-uroen på toppen, mener Andreassen det blir vanskeligere for Den europeiske sentralbanken (ESB) å heve renten.

– Så lenge uroen fortsetter, det kan vare i flere år, blir det veldig vanskelig for ESB å komme tilbake til null i rente, sier sjeføkonomen.

Effekten av uroen på eurosonens styringsrente vil ifølge sjeføkonomen også få betydning for norske renter. Når det blir vanskeligere å heve renten i Europa blir det også vanskeligere for Norges Bank, mener han.

– Hvis kronen fortsetter å toge av gårde, og vi er på ni blank i september (mot euroen) får det store konsekvenser for inflasjonsanslag og eksportanslag. Da kan man spørre seg om hva som er vitsen med å heve renten i september, sier Andreassen.

– Skal ikke overdrive effekten

Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea mener derimot effektene i første omgang er begrenset til Italia, og utsiktene for landets statsgjeld, som kan bli enda høyere med tiltakene som er på bordet fra de to partiene.

Han sier det heller ikke er snakk om at Italia skal ut av eurosonen, etter at partiene har moderert seg.

– Det skaper usikkerhet om Italias forhold til resten av eurosonen, og i hvilken grad man klarer å gå videre med økonomisk integrasjon i EU, sier Bernhardsen.

Økt usikkerhet kan ifølge strategen bidra til litt svakere euro, også i begrenset grad målt mot norske kroner.

– Men man skal ikke overdrive den effekten, sier han.

Advarer om stigende risiko

Kredittvurderingsbyrået Fitch har advart om stigende italiensk statsfinansiell risiko, blant annet fordi partienes forslag om en type borgerlønn, flat skatt og endringer i pensjonsalder vil øke underskuddet på statsbudsjettet betydelig.

Les også

Italienske populister vurderte å skrote eurosamarbeidet

Allerede utgjør statsgjelden over 130 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) i Italia.

Tidligere ble det kjent at de to partiene har vurdert mekanismer for å kunne gå ut av eurosamarbeidet, noe som i ettertid skal ha blitt droppet.

Fitch mener partiene uansett har en dreining mot tiltak som øker pengebruken, noe som øker usikkerheten om banksektoren og gjør at en kollisjonskurs med andre i eurosonen blir mer sannsynlig.

I markedet har lånekostnadene økt, med den tiårige italienske statsrenten på 2,42 prosent på det høyeste mandag, opp fra 1,78 prosent i starten av mai, før statsrenten falt tilbake til 2,34 prosent igjen tirsdag.

Målt mot den tyske statens tilsvarende rente, regnet som en sikker plassering, har den italienske renten vært på det høyeste siden juni i fjor, ifølge Financial Times.

På den italienske børsen har banker som Unicredit, Banca Mediolanum and Banco BPM vært under press.

Les også

Frykter rentesmell etter lånefest i eiendom

Les også

Frykten for handelskrig avtar: Dow Jones over 25.000 poeng igjen

Les også

Makrostrateg: Dette vil være den verste koalisjonen for markedet

Her kan du lese mer om

  1. Italia
  2. Rente

Flere artikler

  1. – Usikkerheten har skutt fart

  2. Makrostrateg: Dette vil være den verste koalisjonen for markedet

  3. – Dette er store utslag

  4. Annonsørinnhold

  5. – Italias gjeld er Europas store problem

  6. Analytiker advarer om ny Italia-storm