EU-landene stenger grensene i 30 dager

EUs stats- og regjeringssjefer er enige om å innføre 30 dagers innreiseforbud til unionen fra torsdag. Norge er blant få land som får unntak fra forbudet.

EU-president Charles Michel sier innreiseforbudet til EU gjelder fra og med torsdag.

Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB-AFP
Publisert:,

EU-lederne vedtok innreiseforbudet på et hastemøte via videolink på tirsdag.

– Vi ble enige om å styrker våre yttergrenser ved å innføre en samkjørt, midlertidig restriksjon for ikke-essensielle innreiser til EU, opplyste EU-president Charles Michel etter møtet.

Kun borgere fra EFTA-land og Storbritannia får unntak fra innreiseforbudet. Det inkluderer Norge. Forbudet trer i kraft fra torsdag av.

Tysklands statsminister Angela Merkel opplyser at EU-landene samtidig skal koordinere innsatsen for å få hentet hjem EU-borgere som er strandet i utlandet.

– Beskytte oss selv

Frankrikes president Emmanuel Macron hevdet alt mandag at EU hadde besluttet å stenge grensene i Schengen-området.

– For å beskytte oss selv og stoppe spredning av viruset, men også for å bevare helsevesenet vårt, har vi tatt en felles beslutning mellom europeiske ledere. Fra klokka 12 i morgen blir grensene ved inngangen til EU og Schengen-området stengt. Alle reiser til europeiske land og EU vil bli stoppet, sa Macron.

På tirsdagens møte ble det imidlertid bestemt at innreiseforbudet trer i kraft torsdag.

Schengen-området består av EU-landene, Norge, Island, Sveits og Liechtenstein. EU-landene Irland, Romania, Kroatia, Bulgaria og Kypros er likevel ikke omfattet.

Åpen for varetransport

Flere europeiske land, blant dem Tyskland og Frankrike, har alt innført streng grensekontroll, men understreker at det fortsatt er åpent for varetransport og pendlere.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har understreket viktigheten av å sikre forsyninger av viktige varer som medisiner, men også av mat og deler som fabrikker er avhengige av.

Les på E24+ (for abonnenter)

Corona-påført hjemmekontor? Slik får du jobben gjort likevel

Les også

Norwegian ber om samme støtte som SAS får