Sveitsere sa nei til borgerlønn

Nesten åtte av ti sveitsere sier nei til forslaget om å gi alle innbyggere rett på en ubetinget borgerlønn hver måned, ifølge en prognose.

VIL IKKE HA BORGERLØNN: Sveitserne stemte søndag ned forslag om minstelønn i alpelandet.
Publisert: Publisert:

I folkeavstemningen som avsluttes søndag, avviser hele 78 prosent av velgerne en slik lønn, viser målingen fra instituttet gfs.bern.

Summen for en slik minstelønn var ikke fastsatt i forslaget. Men eksperter vurderer at det kreves minst 2.500 sveitserfranc – tilsvarende 21.000 kroner – for å få endene til å møtes i det velstående landet. Hvert barn ville samtidig fått utbetalt 625 franc.

Bokostnadene i Sveits er skyhøye, og alle er pålagt å ha privat helseforsikring. Kritikere har advart om at borgerlønn vil få utgiftene i statsbudsjettet til å skyte i været.

Minstelønn

Regjeringen rådet folk til å stemme nei til forslaget, og meningsmålingene har også antydet at flertallet kommer til å gjøre nettopp det.

Personene bak forslaget mener derimot at tiden er innen for en garantert minstelønn. Den teknologiske utviklingen som blant annet har medført at roboter erstatter fabrikkarbeidere, har gjort arbeidsplassene i landet langt mer utrygge, mener de.

På tross av laber oppslutning i meningsmålinger klarte initiativtagerne å få saken opp til folkeavstemning, noe som i Sveits krever 100.000 underskrifter.

Asylavstemning

Borgerlønnen er ett av fem spørsmål i denne avstemningen, der folk også får stemme over økt støtte til offentlige tjenester og enklere søknadssystem for asylsøkere.

Dersom sveitserne hadde stemt for borgerlønnen, ville det gitt automatiske statlige utbetalinger til sveitsiske statsborgere. Arbeidere som allerede tjener over garantisummen, ville imidlertid ikke fått noen ekstra penger.

Les også

Finland vurderer å gi sine innbyggere 7.400 kroner i måneden

Les også

- At maskinene kan jobbe for oss, er jo en gammel drøm

Les også

Snart avgjør Sveits om de skal innføre borgerlønn

Publisert:

Her kan du lese mer om