Venezuelansk kvinne i Norge: – Venezuela trenger hjelp fra resten av verden

Situasjonen i Venezuela har aldri vært verre. – Jeg tør ikke tenke på ille det kan bli, sier Valeria Willassen fra Oslo, som har familie i landet

KRITISK: Familien Willassen forteller det er kritisk for Venezuela. Her fra en av demonstrasjonene som har herjet landet den siste måneden.

Foto: Federico Parra AFP
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

De siste ukene har vært preget av store demonstrasjoner i landet som har vært preget av stadig økende kriser de siste årene.

– Jeg kjenner personlig mennesker som har begått selvmord på grunn av krisen i Venezuela, forteller Valeria Piquero de Willassen til E24.

Hun er opprinnelig fra det søramerikanske oljelandet. Sammen med sin norske mann Arve Willassen flyttet hun til Norge i 2010. Varleria hadde inntil da bodd i Venezuela hele sitt livet, de tolv siste årene sammen med ektemannen.

De dro fra et land de da ikke trodde det kunne gå dårligere med.

– Jeg har alltid tenkt det må bli bedre, men så blir det bare verre og verre. Vi ser ingen løsninger fremover, sier Arve oppgitt.

Fortsatt bor store deler av Valerias familie i landet.

Den lille familien fra Norge drar to ganger i året på besøk til det kriserammede landet. Siste gang de var på besøk var i desember, da møtte de gamle kjente, selv om noe var forandret.

Den norske familien synes det er vanskelig å se bildene fra Venezuela.

Foto: Privat

«Maduro-dietten»

– De hadde blitt forferdelig tynne. Når vi spurte hva som hadde skjedd med dem fortalte de at de ikke hadde mat lengre. De kalte det «Maduro-dietten», forteller ekteparet.

Den såkalte «Maduro-dietten» er oppkalt etter landets president Nicolás Maduro.

Uttrykket har oppstått etter Maduro kom til makten, hans politikk, som er en forlengelse av tidligere president Hugo Chavezs politikk, har blitt dratt opp som en av årsakene til den vanskelige matsituasjonen i landet.

Det finnes to typer matbutikker i landet, de vanlige supermarkedene hvor prisene går stadig blir høyere, og regimets billige butikker hvor man bare får handle en gang i uken. Hvilken dag man får handle bestemmes av det siste tallet i identitetsnummeret.

– Det setter helt klart en del begrensninger, man får ikke kjøpe så mye, og man må gjerne vente lenge for å få kjøpt de. Det gjør ting vanskelig. Min far jobber som lege, han kan handle på onsdag, og da må pasientene han egentlig skal ta seg av vente, det fører jo til større problemer for dem igjen. Det kan jo være kritisk for helsen deres, sier Valeria.

Hun forteller hennes familie overlever og har det bra, situasjonen tatt i betraktning, men familien er avhengige av deres hjelp.

– Vi sender familien penger for at de skal overleve. Varer blir dyrere hele tiden så det er veldig vanskelig for dem, sier Valeria.

Venezuelas problemer har blitt større og større de siste årene. Den siste uken har den spente situasjonen i kriserammede Venezuela nådd sin foreløpige topp.

«Alle protesters mor»

Onsdag tok mengder mennesker til gatene i Caracas, som en protest mot president Nicolás Maduro, i det som i ettertid omtales som «alle protesters mor» av opposisjonen i landet. Tre personer er bekreftet drept etter sammenstøt under demonstrasjonen.

– I dag var det millioner av oss og i morgen må enda flere av oss komme ut, sa opposisjonsleder Henrique Capriles på en pressekonferanse etter demonstrasjonen.

USAs president Donald Trump har nylig trappet opp USAs kritikk av Venezuelas regjering, siste gang etter demonstrasjonen onsdag.

USAs utenriksminister Rex Tillerson sa da i Washington at USA følger situasjonen i Venezuela nøye.

Svært mange mennesker tok til gatene i demonstrasjon mot president Maduro, i Venezuelas hovedstad Caracas onsdag. Tre personer er bekreftet omkommet.

Foto: Ariana Cubillos AP

Valget av 19. april som demonstrasjonsdag var ikke tilfeldig. Onsdag markerte Venezuela at det er 207 år siden landet skrev under på det som ble første del av uavhengighetsprosessen fra Spania, meldte NTB.

Demonstrasjonene har fortsatt utover uken. Torsdag ble nok en person drept under en demonstrasjon. Fredag morgen bekreftet lokale myndigheter at ytterligere 11 mennesker var blitt drept i voldsepisoder i løpet av natten.

Les også

Anne Birgitte (68) flytter hjem fra Venezuela: – Jeg er redd for min egen sikkerhet

Lørdag oppfordret opposisjonen til en «stillhetsmarsj» for å hedre de 20 menneskene som har blitt drept i demonstrasjoner i landet de siste ukene. Demonstrasjonen var fredelig, men det ble meldt om mindre sammenstøt i en del av byen hvor politiet brukte tåregass for å få demonstrantene lenger unna, meldte NTB søndag morgen.

Pengemangel

Situasjonen i landet har vært kritisk over mange år, både politisk og økonomisk, og gikk fra vondt til verre da oljeprisfallet kom for fullt i 2014. Landet har en omfattende svartebørsbasert valutaøkonomi og skyhøy inflasjon.

Venezuelas president Nicolás Maduro

Foto: Presidencia AFP

Lørdag skrev CNN Money at Venezuela bare har 10 milliarder dollar igjen i sine reserver, derav 7 milliarder er verdien av gullreservene i landet. Gjelden som landet må betale i løpet av det neste året beløper seg ifølge nettstedet til 6 milliarder dollar.

Her kan du lese mer om hvordan Venezuela endte i dyp krise.

Deler av Valerias familie deltok også i de voldsomme demonstrasjonene tidligere i uken, det har gått bra med dem kan hun fortelle.

– Både fetteren og søsteren min var med i demonstrasjonen. Det er forferdelig å måtte se slike bilder fra et land man er så glad i, sier Valeria som også sier de fleste i landet støtter opposisjonen, derfor tror hun ikke det vil bli en slutt på opptøyene landet har opplevd de siste ukene.

Truet med pistol

Da familien forlot landet for syv år siden, var det av flere årsaker. Kriminaliteten var høy og de økonomiske utsiktene var dystre. Likevel var det en episode som fikk Arve til å si at nok var nok.

– Jeg satt i bilen med datteren vår Sandra, som da var åtte år. Plutselig sto det en mann utenfor å truet meg med en pistol, det gikk veldig fort, men det gikk heldigvis bra. Det var da vi bestemte oss for at vi måtte flytte til Norge, hvor Arve kommer fra. Vi måtte sikre en fremtid for barna våre, forteller Valeria.

Situasjonen var en helt annen da Valeria vokste opp kan hun fortelle. Den gangen kunne de arrangere fester, gå i gatene, selv om man slet med mange av de samme problemene som andre latinamerikanske land.

– Vi var lykkelige, det var et land preget av fremtidshåp. Det er helt forferdelig å snakke med familien der nede nå, det er en voldsom påkjenning for dem å bo under slike forhold.

I slutten av mars avsatte Venezuelas høyesterett nasjonalforsamlingen og ga seg selv lovgivende makt. Dette ble omtalt som et statskupp av nasjonalforsamlingens president, og ble startskuddet på de store demonstrasjonene som toppet seg tidligere denne uken.

STILLE PROTEST: En kvinne med kinnene malt i nasjonalfargene i Caracas lørdag.

Foto: Ariana Cubillos AP

Opposisjonen hadde flertall i nasjonalforsamlingen helt til den ble oppløst. Høyesterett har tidligere gått ut å støttet president Maduro.

Les også

Venezuela ga penger til Trump – gjennom selskap som nå kan bli russisk

Dyster fremtid

Familien ser ingen fremtid for landet slik situasjonen er nå. Det inntrykket er noe som ble forsterket av at broren til Valeria nylig flyttet til Barcelona.

– Jeg ser ikke for meg hvordan Venezuela skal overleve uten hjelp fra andre land i verden, og med de utfordringene Europa står overfor, har jeg i alle fall ingen tro på bedring, sier Valeria.

Heller ikke ektemannen ser noen snarlig løsning på problemene i den gigantiske oljenasjonen.

– Det blir ikke valg så lenge Maduro ser han kan tape, guvernørvalget ble jo utsatt før jul. Det skal være presidentvalg om to år, men det blir det nok ikke noe av når 80 prosent av befolkningen ikke vil ha han som president. Det som er mest trolig nå er jo militærkupp eller borgerkrig, men hva skjer da, sier han og lar spørsmålet henge i luften.

– I et land med 30 millioner mennesker, har man en diktator som leder folket sakte, men sikkert mot en katastrofe, det er helt fryktelig å se på når man vet familien bor der, avslutter Valeria.

Les også

Venezuelas president i brødkrig med landets bakerier

Les også

– Dette var fremtidens land

Les også

Maduro innfører unntakstilstand i Venezuela

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Venezuelas opposisjonsleder erklærer seg som landets president

  2. 200.000 mennesker demonstrerte mot Maduro i Venezuela

  3. Betalt innhold

    Equinor følger situasjonen i Venezuela tett

  4. Annonsørinnhold

  5. Demonstranter sperrer gater i Caracas

  6. Maduro utsetter lanseringen av Venezuelas nye forsamling