Irer frykter brexit-nedtur

Mange irer frykter økonomisk nedtur hvis landets viktigste handelspartner Storbritannia ikke klarer å få til en god handelsavtale med EU etter brexit.

FRYKTER NEDTUR: Det er stor usikkerhet om hvilken handelsavtale britene vil klare å forhandle seg frem til med EU når landet forlater handelsblokken. Irland eksporterer mye til Storbritannia, og frykter negative konsekvenser av brexit. Dette er handlegaten Grafton Street i Dublin.

Foto: Morten Rakke VG
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

I Nord-Irland, rett over grensen fra eurolandet Irland, gleder butikkeiere seg over at pundet har svekket seg kraftig mot euroen etter britenes avstemning om å forlate EU.

Mange irer benytter nemlig sjansen til å svippe over grensen og utnytte det svake pundet, som gir billige varer.

– Siden oktober har salget mitt gått opp med 20 prosent, sier butikkeier John Parkinson i byen Enniskillen til avisen Oest-France.

Butikken hans har 20 ansatte og selger blant annet husholdningsartikler og klær.

På den andre siden av grensen sliter irske butikker med handelsflukt.

Men de egentlige bekymringene starter først når britene forlater EU, noe som er ventet å skje i 2019. Det skaper usikkerhet på den irske øya, særlig av to grunner:

 • brexit kan gå ut over Irlands eksport til Storbritannia
 • brexit kan gi behov for økt grensekontroll mellom EU-landet Irland og Nord-Irland, som er en del av Storbritannia
Les også

Brexit-usikkerhet skaper uro-frykt i Nord-Irland

Usikkerhet om frihandel

Det har til tider vært hissig debatt om Storbritannia uttreden av EU. Blant annet har EU-topper krevd britene for over en halv milliard kroner.

Les mer: May-topp om brexit-regning: – Vi har betalt for hele den forbanna restauranten

For Irland er det et sentralt spørsmål om britene og EU klarer å bli enige om en frihandelsavtale, siden britene ikke ønsker fri flyt av arbeidsinnvandrere fra EU.

Irland eksporterer mye av varene sine til Storbritannia, som Guinness-øl og Kerrygold-smør, og er avhengige av at dette kan fortsette.

– Uten en god handelsavtale med Storbritannia vil vi være på vei inn i resesjon, sier Neale Richmond, en irsk senator for det kristendemokratiske partiet Fine Gael, ifølge avisen Oest-France.

Les også

May-topp om brexit-regning: – Vi har betalt for hele den forbanna restauranten

– Landbruksvarer, farmasøytiske varer, IKT … vi eksporterer rundt 60 prosent av brutto nasjonalprodukt, og Storbritannia er vår beste kunde, sier han.

Nå ser Irland mot nye eksportmarkeder. Blant annet har det inngått en avtale om å selge kjøtt til Midtøsten, ifølge Irish Times.

– Det er økonomisk frykt

– Det er en økonomisk frykt blant en del irer etter brexit-avstemningen, sier førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder til E24.

– Dette handler blant annet om hva Storbritannia skal få gjøre etter bruddet med EU. Ingen vet om britene vil få handle som før med EU-land som Irland, sier han.

– Tror du at det blir en handelsavtale mellom britene og EU?

– Det blir en handelsavtale. Spørsmålet er om den blir av en slik natur at britene på fritt grunnlag kan forhandle som de ønsker med de 27 medlemslandene i EU, sier Mustad.

– EU kommer til å legge restriksjoner på hvilket forhold blokken skal ha med britene, eller hvilke bilaterale avtaler de ulike landene kan inngå med Storbritannia, sier han.

Les også

May led sitt første brexit-nederlag

Håper på avtale

Storbritannia håper at det kan inngå en frihandelsavtale med EU som gjør at Irland slipper å bekymre seg for følgene av brexit, ifølge den britiske Nord-Irland-ministeren, James Brokenshire.

– Vi er veldig tydelige på at vi ønsker å få en slik frihandelsavtale, sa Brokenshire etter møter med EU-representanter i Brussel onsdag, ifølge Reuters.

– Jeg tror det er den beste måten å muliggjøre handel og næring på, og støtte opp under økonomien på øya Irland, sier han.

Britenes forhandlinger med EU vil ikke starte før statsminister Theresa May formelt setter i gang prosessen med å forlate EU, noe som er ventet å skje i løpet av mars. Det vil ta to år å tre ut av EU.

Les også

EU-kommisjonens president: – Brexit-regningen vil bli veldig heftig

EU-kommisjonen planlegger et møte for EU-lederne i april for å diskutere hvordan de skal håndtere Brexit, ifølge nettstedet Euractiv.

Frykter grensekontroll

Noe av det både irene og britene frykter er at det skal bli innført streng grensekontroll mellom Irland og Nord-Irland, som fortsatt er en del av Storbritannia.

Det vekker minner om en annen tid, da det var uroligheter i Nord-Irland.

Storbritannia og Irland har hatt en avtale om åpen grensepassering siden 1923, ifølge NTB. Men under The Troubles, den 30 år lange blodige konflikten i Nord-Irland, var det høye vakttårn og væpnede britiske soldater ved grensene.

Les mer: Brexit-usikkerhet skaper uro og frykt i Nord-Irland

I verste fall kan en «hard» grense mellom Irland og Nord-Irland føre til angrep mot grensen fra dem som ønsker et forent Irland, advarer Irlands tidligere statsminister Bertie Ahern, ifølge BBC.

52 prosent av britene stemte i fjor for at Storbritannia skulle forlate EU, men i Nord-Irland stemte 56 prosent for å beholde EU-medlemskapet.

Den britiske statsministeren Theresa May har forsikret om at det fortsatt skal være fri bevegelse av varer og mennesker over grensen.

Les også

May led sitt første brexit-nederlag

Les også

Pundfall etter rykter om ny skotsk folkeavstemning

Les også

May-topp om brexit-regning: – Vi har betalt for hele den forbanna restauranten

Her kan du lese mer om

 1. Irland
 2. Brexit
 3. Nord-Irland
 4. Pund
 5. Theresa May
 6. Storbritannia
 7. Økonomi

Flere artikler

 1. Stemte ned alle forslagene – igjen

 2. Brexit kan gi skyhøye ostepriser i England

 3. Dette vet vi ett år før brexit

 4. Annonsørinnhold

 5. Irland: – Brexit-avtale kan ikke reforhandles

 6. The Telegraph: – Utnevner egen minister for å forlate EU uten handelsavtale