Investorene flokket seg da kriserammet bank gjorde comeback

En rekke interessenter måtte «snu i døren» da Monte dei Paschi di Siena lånte penger i markedet for første gang siden den dramatiske redningsaksjonen.

COMEBACK: Italienske Monte dei Paschi er igjen aktive i det europeiske gjeldsmarkedet.

Foto: Stefano Rellandini Reuters
Publisert:

Monte dei Paschi, ofte omtalt som «verdens eldste bank», var i ferd med å knele under en uhåndterlig mengde «råtne» lån da den i fjor ble reddet av de italienske myndighetene.

Denne uken har det vært duket for comeback i markedet, og banken har plassert 750 millioner euro i obligasjonsmarkedet.

Det meldes om svært høy interesse og bud for mer enn 2,5 milliarder euro, til tross for at den nye gjelden rangeres som trippel C av både Moody's og Fitch. Dette tilsvarer nedre del av kategorien «søppelobligasjoner».

Renten er heller ikke all verden, 5,375 prosent.

– Markedet ser ut til å være delt mellom dem som synes at avkastning på fem prosent ikke er nok for en trippel C-obligasjon, og de som tror det er en rekke positive katalysatorer over de neste 18 månedene som vil gjøre at den handles enda strammere i fremtiden, sier senior kredittanalytiker Filippo Alloatti hos Hermes Investment Management til Financial Times.

Kvitter seg med råtne lån

Gjennom redningsaksjonen i fjor endte de italienske myndighetene med en eierandel på 70 prosent i Monte dei Paschi, som nå arbeider med å kvitte seg med misligholdte lån verdt 26 milliarder euro.

Les også

Verdens eldste bank tilbake på børs

Optimistene tror dette kan føre til høyere kredittrangeringer i fremtiden.

I redningsavtalen ligger det også at de mest risikable eiendelene, en portefølje bestående av usikret gjeld, skal selges til et privat fond satt opp av italienske myndigheter. Fondet, tidligere kjent som Atlante, har lavere avkastningskrav enn den typiske høyrentekjøperen.

Til tross for oppryddingen vil likevel Monte dei Paschi ha rundt 12 milliarder i lån som ikke er misligholdt, men som står i fare for å bli det.

– Hovedrisikoen på nedsiden her er langt strengere regler for hvordan bankene må bokføre eksponeringen mot misligholdte lån, sier Alloatti.

Bedre kapitalisert

Markedsreaksjonen på Monte dei Paschis gjeldssalg kan være et tegn på at opprydningsarbeidet faktisk har båret frukter.

– Om man spoler frem til i dag, er vi i en veldig annerledes posisjon, sier porteføljeforvalter Eoin Walsh hos Twenty Four Asset Management om situasjonen nå, kontra i fjor.

– Fra et fundamentalt perspektiv har mesteparten av bankene reparert sin balanse og man kan argumentere for at de nå er bedre kapitalisert enn de noensinne har vært, hevder Walsh overfor Bloomberg.

Kredittstrateg Carlo Mareels hos Mitsubish UFJ Financial Group mener at investorene nå fokuserer på spesifikke obligasjoner og strategi, heller enn at banker «går i luften» hver måned.

Les også

Slik blir verdensøkonomien i det nye året

– Sammenlignet med berg- og dalbaneturen det siste tiåret ... vi kommer sannsynligvis ikke dit igjen, fordi bankene har skaffet til veie så mye kapital, sier Mareels.

Gjensyn med Berlusconi

I markedet tolkes ellers interessen som et tegn på at investorene i begrenset grad er bekymret for det italienske valget, som skal finne sted i mars.

Valget betyr blant annet et gjensyn med Silvio Berlusconi og hans Forza Italia, som støtter den euroskeptiske kandidaten Matteo Salvini.

Italia er eurosonens fjerde største økonomi, og har unionens nest høyeste forhold mellom statsgjeld og brutto nasjonalprodukt – 135 prosent – etter Hellas.

Les også

Verdens eldste bank tilbake på børs

Les også

Dramatisk redningsaksjon for verdens eldste bank

Les også

– Løftet er brutt for godt

Her kan du lese mer om