USA ber om stans i oljeleveranser til Nord-Korea

USA ber FNs sikkerhetsråd om å beordre stans av alle leveranser av raffinerte oljeprodukter til Nord-Korea, melder nyhetsbyrået AFP.

USAs utenriksminister Mike Pompeo under sitt foreløpig siste besøk i Pyongyang 6. juli, da han møtte nordkoreanske regjeringstopper, men ikke Kim Jong-un.
Publisert:

Bakgrunnen for USAs krav er at nordkoreanerne skal ha brutt begrensninger på import av slike produkter, ifølge dokumenter som AFP har lest.

Det skjer kort tid etter at utenriksminister Mike Pompeo besøkte Nord-Korea for å fortsette forhandlingene om atomnedrustning. Mens Pompeo hevdet samtalene var framgangsrike, anklaget Nord-Korea USA for å fremme «gangsterlignende» krav om en rask nedrustning.

USA har sendt en hemmeligstemplet rapport til FNs sanksjonskomité. Her hevdes det at Nord-Korea i årets første halvår har importert over 200.000 fat mer enn sin årlige kvote på 500.000 fat raffinerte oljeprodukter.

Leveransene skal ha skjedd gjennom nordkoreanske tankskip som har fått overført oljen fra andre skip til sjøs.

USA ber i et brev om at sanksjonskomiteen erklærer at Nord-Korea har overtrådt den FN-godkjente kvoten, samt «beordrer en umiddelbar stans i alle overførsler av raffinerte petroleumsprodukter» til Nord-Korea.

Les også

Pompeo: Nord-Korea-sanksjoner heves kun etter fullstendig atomnedrustning

Les også

Japans statsminister vil møte Kim

Les også

Varsler, trusler og u-svinger: Dette er oversikten over handelskrigen

Publisert:

Her kan du lese mer om