Analytiker tror ikke Tyrkias omfattende innstramminger er nok: – Hovedgrepet som må til høyere renter

Tyrkias finansminister varsler omfattende grep for å få landet på rett kjøl. Markedet reagerer positivt, men analytikere stiller spørsmål ved om det er nok.

VARSLER GREP: Torsdag holdt Tyrkias finansminister Berat Albayrak, president Erdogans svigersønn, et telefonmøte med tusenvis av investorer.

Foto: Yasin Akgul AFP
  • Ingvild Sagmoen
  • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Torsdag holdt Tyrkias finansminister Berat Albayrak et telefonmøte med 6.000 investorer om hvordan myndighetene vil håndtere valutakrisen som landet står midt oppe i.

Albayrak, som er president Tayyip Erdogans svigersønn, fortalte investorene at landet forstår og erkjenner utfordringene det står overfor, men at det hele er å karakterisere som en «markedsuregelmessighet».

Tyrkia har ingen planer om å be Det internasjonale pengefondet (IMF) om hjelp, eller innføre kapitalkontroll, ifølge finansministeren.

Gitt markedsbevegelsene det siste døgnet var møtet en suksess, mener DNB Markets-økonom Ole Kjennerud.

– Albayrak klarte i det minste å få stormen litt på avstand, skriver han i morgenrapporten fredag.

Liraen hentet seg inn noe allerede før Albayrak holdt telefonmøtet, og holdt seg stabil mens hans snakket. Deretter svekket den seg litt igjen etter at den amerikanske finansministeren Steven Mnuchin varslet nye sanksjoner mot Tyrkia dersom ikke pastoren Andrew Brunson blir løslatt.

Lira holdt seg stabil gjennom natten og morgenen, men har fredag formiddag svekket seg 5 prosent mot dollar.

Varsler rekordstor innstramming

Les på E24+

Hvorfor klarer ikke Tyrkia å stoppe det økonomiske stupet?

I møtet torsdag fortalte Albayrak at Tyrkia vil ta omfattende grep for å få landet på rett kjøl.

Målet er en innstramming tilsvarende drøye 1,5 prosent av BNP, som skal gi et overskudd på primærbalansen på 6 milliarder lira. I fjor hadde myndighetene et underskudd på 29 milliarder, ifølge Kjennerud.

Innstrammingen, som omtales som den største finanspolitiske innstrammingen på 2000-tallet, er langt fra umulig, mener DNB Markets-økonomen.

– Spørsmålet er om det er nok, og om Tyrkia har roet gemyttene tilstrekkelig til at de slipper å innføre kapitalkontroll og/eller låne fra IMF. Dels avhenger det av forholdet til USA, og det er trolig nødvendig for myndighetene å komme til en enighet med amerikanerne for at kapitalstrømmene bli positive igjen, skriver Kjennerud.

Etterlyser renteøkning

Les også

Den tyrkiske sentralbanken med ny handlingsplan for å stoppe lira-fallet

Positive reaksjoner

Under møtet spilte Albayrak ned betydningen av Donald Trumps beslutning om å doble tollen på import av stål og aluminium fra Tyrkia, skriver Reuters.

Analytikere nyhetsbyrået har snakket med, mener Albayraks budskap kan ha blitt godt mottatt av markedene.

– Han nevnte et par ting som er viktig – han sa at kapitalkontroll ikke var en del av planen, og heller ikke kommer til å bli det. Jeg tror store deler av markedet likte å høre det, sier Sailesh Lad ved Axa Investment Managers til Reuters.

– Det ga noe trygghet å høre finansministeren si at en rebalansering av økonomien er en prioritet og at kapitalkontroll ikke er et alternativ, sier Cristiana de Alessi ved BNP Paribas Asset Management.

Les også

Tyrkia får løfter om milliardinvesteringer fra Qatar

Les også

Den tyrkiske sentralbanken med ny handlingsplan for å stoppe lira-fallet

Les også

Trump truer Tyrkia med sanksjoner - liraen faller

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Tyrkia
  2. Valuta

Flere artikler

  1. Erdogan: – Valutakrisen er et angrep på folket

  2. – Den tyrkiske sentralbanken er uavhengig

  3. – Har blitt utpekt som én av verstingene

  4. Annonsørinnhold

  5. Truer med å ødelegge Tyrkias økonomi – frykter dramatiske økonomiske konsekvenser

  6. – De fleste har lært av Asia-krisen