Pensjonsopprør i Frankrike

Frankrike fortsatt rammet av streikekaos

Streikekaoset fortsetter i Frankrike, og store demonstrasjoner er ventet lørdag. Fagforeningene advarer om at situasjonen kan strekke seg utover i neste uke.

Opprørspoliti sikrer et område i Paris. Enkelte demonstranter brukte anledningen til å knuse vinduer, kaste bluss og sette fyr på ulike gjenstander.

Foto: Thibault Camus / AP /NTB scanpix
 • NTB-AFP
Publisert:

Hundretusenvis av franskmenn har demonstrert rundt om i Frankrike de siste dagene, og landet har vært lammet med innstilte tog og fly og stengte skoler og offentlige kontorer.

Nesten alle Frankrikes høyhastighetstog er innstilt, 10 av 14 metrolinjer i Paris er stengt og hundrevis av flyavganger kansellert. Torsdag ble Eiffeltårnet stengt, til mange turisters store skuffelse.

Streiken er president Emmanuel Macrons største utfordring så langt i arbeidet med å modernisere det franske pensjonssystemet, med sine mange fasttømrede spesialordninger og lave pensjonsgrenser.

Regjeringen er i månedsvis blitt utfordret av de gule vestene, en nasjonal bevegelse som krever en grunnleggende omlegging av den økonomiske politikken. Mange av de ukentlige demonstrasjonene er blitt kuppet av en hard kjerne med destruktive regimemotstandere som har forårsaket store ødeleggelser, særlig i Paris.

De gule vestene, som har holdt ukentlige demonstrasjoner i Frankrike i løpet av det siste året, er ventet å demonstrere over hele landet lørdag.

Her kan du lese mer om

 1. Pensjonsopprør i Frankrike
 2. Frankrike
 3. Streik
 4. Økonomisk politikk
 5. Emmanuel Macron
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform

 2. Frankrikes generalstreik kan bli den største på flere tiår

 3. Fransk streik lengste på over 30 år

 4. Annonsørinnhold

 5. Macrons regjering har vedtatt pensjonsreform

 6. Macron usikker på handelsavtale mellom britene og EU